Ετικέτες

,

Δίσκος της Μήνα.
Ή αλλιώς παρουσιάση ενός απ’ τους αγαπημένους μου δίσκους κάθε 23 του μήνα. Κυρίως απ’ το ελληνόφωνο hip-hop. Ως πρώτη επιλογή? ΡΙΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ!
rimagiaxrima_cover

Ο ΔΙΣΚΟΣ:
Ρίμα για Χρήμα. Ή αλλιώς ο πρώτος σόλο δίσκος του Τάκι Τσαν (a.k.a. Παιδί Θαύμα a.k.a. Λυτρωτής a.k.a. Λέγειν a.k.a. Τυμβωρύχος a.k.a. Παναγιώτης Στραβαλέξης). Ή αλλιώς ο καλύτερος ελληνικός hip-hop δίσκος.
Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Πρώτου Τόμου των Ζωντανών Νεκρών, και λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του πρώτου single με τίτλο «Στην Αθήνα», ο 20άχρονος τότε Τάκης βγάζει το πρώτο του άλμπουμ μέσω της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ και της FM Records υπό τη μουσική επίβλεψη του μεγάλου του αδερφού, DJ ALX (Terror X Crew).

Mας καλωσορίζει η μπάσα φωνή του Evnus, στο intro του δίσκου, προειδοποιώντας μας πως «το Παιδί Θαύμα τη βρίσκει, με Coca-Cola και ουίσκι…».
Ο δίσκος συνεχίζει με το ομώνυμο κομμάτι, να καταλήγει στα εξής:

«Σαν DJ χωρίς πικάπ, σαν MC που να μη κάνει ραπ,
σαν βασιλιάς που δε φοράει στέμμα, όπως ένα θρίλερ που δεν έχει αίμα,
όπως ο καφές χωρίς την καφεΐνη, ή τους Κολομβιανούς χωρίς την κοκαΐνη
όπως ένας σεφ χωρίς τσελεμεντέ ή το Παιδί Θαύμα να μην είναι κυριλέ
ή τους ΖΝ χωρίς το Θαύμα Παιδί ή το Παιδί Θαύμα χωρίς τους ΖΝ
ή τους ΖΝ χωρίς δεύτερο LP ή την Ηχοκρατορία χωρίς τους ΖΝ.»

hqdefault
«Θα γίνω διάσημος προτού το χόρτο γίνει νόμιμο»

Ο ακροατής πλέον είναι πλήρως προετοιμασμένος για τα επακόλουθα. Βρισιές, αλητεία, χόρτα, αρχιδάτο ραπ, σεξισμός, καφριλίκι, αλλά και ωμός ρεαλισμός. Ο Τάκης στο συγκεκριμένο δίσκο, σκιαγραφεί την τότε σκοτεινή πλευρά της Αθήνας, καταγράφοντας στους στίχους του τη βία των δρόμων, την αγάπη και το μίσος που δέχεται απ’ τους γύρω του ενώ ταυτόχρονα βγάζει την καύλα του για το ραπ.

Όταν ο ακροατής προσπεράσει το λεξιλόγιο του Τάκη και δώσει βάση στην αλήθεια που κρύβουν μέσα τους κομμάτια όπως το ‘Όλα Αυτά για το Καλό μου», το «Όσο Μεγαλώνω» και το «Στην Αθήνα» αντικρίζει την πραγματικότητα των 90s μέσα απ’ την οπτική ενός παιδιού του τότε.

Στα τεχνικά, ο Τάκης είναι στα καλύτερα του και φανερά βελτιωμένος σε σχέση με τον «Πρώτο Τόμο» αλλάζοντας στυλ και flows διαρκώς έχοντας έντονη θεατρικότητα στο ραπ του. Στιχουργικά είναι πιο ανώριμα ώριμος από ποτέ, διατηρώντας το γνωστό αυτοπροβλητικό battle Ζήτα Νι ύφος, προσθέτοντας ένα νέο δικό του στυλ προσωπικής γραφής.

tigrelive1
«Έχεις ανάγκη από μυαλά σαν εμένα, που κάνουν λάθη μοναχά εσκεμμένα»

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:
Ίσως ο καλύτερος ελληνικός ραπ δίσκος, αγγίζει πολλά θέματα, σοκάρει με κομμάτια όπως το «Σούζη», μοιράζει στυλ, ανανεώνει τον θρύλο των Ζωντανών Νεκρών, αναδιαμορφώνει την τότε ελληνική σκηνή και επηρεάζει μέχρι και τις μέρες μας πληθώρα άλλων MCs.