Ετικέτες

, , ,

7. Evnus – Μπερδεμένα μας τα Λες Φίλε
Μπερδεμένα μας τα Λες ΦίλεΤο «Μπερδεμένα μας τα Λες Φίλε» (όπως και γενικά η καριέρα του Δημήτρη Κοττάκη) είναι υποτιμημένο. Τελεία και παύλα.

Φωνή μελωδική και επιβλητική, flow χαλαρό και όμορφοι στίχοι που συνοδεύουν παραγωγές μη συμβατές με τη νόρμα της εποχής (ως επι το πλείστον χαρούμενες με επιρροές από τζαζ, φανκ, ροκ και electronica).

Καλύτερα κομμάτια του δίσκου: «Φράγκα», «Μεταλλαγμένος», «Φανκτζαζ-στικό (Μαρμελάδα)».

6. Razastarr – Τα πιο Όμορφα Όνειρα Είναι Ανώνυμα
Τα πιο Όμορφα Όνειρα Είναι ΑνώνυμαΗ αλήθεια είναι πως εδώ κλέβω λίγο τον ίδιο μου τον εαυτό. Και αυτό γιατί ο δίσκος τον Razastarr στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε τέλη Δεκέμβρη του 1999. Απλά οι περισσότεροι ακροατές πήραν τον δίσκο στα χέρια τους το 2000, οπότε μετράει!

Οι Raza στη συγκεκριμένη τους δουλειά έχουν φανερή βελτιώση σε σχέση με το «Όπως Λιώνει το Κερί», χαρίζοντάς μας μερικά απ’ τα καλύτερά τους κομμάτια (θεματολογικά, υφολογικά και στιχουργικά), κομμάτια όπως το ομώνυμο, το «Κελί» (που συμπεριλαμβανόταν και στο promo EP τους, το 1999), η «Πορεία στο Φως», το «Ισόβιο Ταξίδι» και ο «Βύρωνας», κομμάτι ύμνος για την περιοχή που μεγάλωσαν, με συμμετοχή του Ρυθμοδαμαστή.

Fun fact: Το ομώνυμο κομμάτι παίρνει το sample του απ’ το theme song της σειράς Doctor Who!

5. Η Ηχοκρατορία Παρουσιάζει: Μέρος Α’
Η Ηχοκρατορία Παρουσιάζει_ Μέρος Α'Στην πέμπτη θέση για το έτος 2000 είναι η συλλογή της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ «Η Ηχοκρατορία Παρουσιάζει: Μέρος Α». Στον δίσκο συμμετέχουν μέλη του label, όπως τα νεοσύστατα Τιγρέ Σποράκια, οι ΣΚΙΕΣ, οι Άλφα Γάμα και οι Αφοί Χθόνιοι καθώς και άλλα σχήματα της εποχής, όπως οι Frontal Attack, Distorted Reality, WarriorZ & Α.Κ.Ρ.Α.
Κομμάτια που ξεχωρίζουν: «Μόλις το Τελειώσω», «Σου Μπήκε το Δαιμόνιο», «Θανάσιμη Απειλή».

4. FF.C – Οχυρωμένη Αντίληψη
Οχυρωμένη ΑντίληψηΟι FF.C είναι ένα απ’ τα ιστορικότερα και πιο χαμηλών τόνων σχήματα της ελληνικής ραπ. Η «Οχυρωμένη Αντίληψή» τους, συνεχίζει υφολογικά και θεματολογικά από εκεί που τελείωσε «Η Απειλή», και μας προσφέρει κομμάτια όπως το «Βαρέθηκα», η «Εκδοχή» κομμάτι που παρουσιάζει μια κοινωνία ουτοπική, μια κοινωνία όπως θα έπρεπε να είναι, καθώς και το «Ρυθμοδαμάζοντας» κομμάτι στο οποίο ο Κουρμένταλας πατάει στα 3/4 αντί του συνήθους ραπ πατήματος στα 4/4.

3. La KLiKARiA – La KLiKARiA
La KLiKARiAΗ «KLiKARiA Loca» είναι το πρώτο ελληνικό super-group. Τα αρχικά της μέλη ήταν τα Ημισκούμπρια, ο Dr. Dreez, η Μαριλέττα, οι Καβουροδεινόσαυροι και ο Sifu VERSUS.
Το ύφος του άλμπουμ είναι το χαρακτηριστικό Ημισκουμπριακό, ενώ στον δίσκο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Λεκτικός Επεξεργαστής, Μάντης Johnson και Τάκι Τσαν.

Highlight του δίσκου? Μάλλον το κομμάτι «Μεταλλαγμένο Ον», στο οποίο τα μέλη του σχήματος και ο Τάκι Τσαν εξιστορούν λίγο πολύ το τι θα γινόταν αν το Playboy Mansion και η Xavier Mansion των X-Men ήταν ένα!

2. Άλφα Γάμα – Νεοέλληνα Άκου
Νεοέλληνα ΆκουΠριν τους Άλφα Γάμα, ήταν οι Άγνωστοι Γνωστοί.
Πριν λοιπόν αναγκαστούν να αλλάξουν το όνομά τους κατόπιν δικαστικής αποφασης (!!!) οι Άγνωστοι Γνωστοί κάνανε το ντεμπούτο τους με το γνωστό πλέον EP τους, μέσω της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Αποτέλεσμα, το ομώνυμο κομμάτι του EP να είναι ένα κομμάτι που έχει ακούσει κάθε Έλληνας ραπ ακροατής και οι ΑΓ να οδηγηθούν ένα βήμα πιο κοντά στο legendary status που απέκτησαν στο πέρασμα των χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο κομμάτι «Έλα μου» η Περίφημη Τετράδα προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στη θρυλική κόντρα μεταξύ Low Bap και ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.

1. Active Member – Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες Μέρες
Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες ΜέρεςΟι «Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες Μέρες» είναι ίσως ένα απ’ τα 3 κορυφαία album των Active Member, και σχεδόν σίγουρα το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς του. Μοναδική συμμετοχή αυτή της Sadahzinia στο κομμάτι «Το Τέλος Είναι Μαγεία», ενώ μέσα στο δίσκο βρίσκονται ένα απ’ τα κορυφαία ελληνικά storytelling κομμάτια, το «Καλωσήρθες Παράξενε στον Τόπο μου» καθώς και ο «Φύλακας Άγγελος» του low bap, κομμάτι που γράφτηκε για τον Πυροβάτη, μέλος των Βαβυλώνα που πέθανε νωρίτερα μέσα στο 2000.