Ετικέτες

, , ,

7. OMINUS & DJ S – Ominus Ρήση
Ominus ΡήσηΟ OMINUS είναι ένας ράπερ που πάντα κατάφερνε να διχάζει το κοινό. Άλλοι τον θεωρούσαν πολύ καλό στιχουργό, άλλοι πουλημένο και άλλοι το 2ο πιο άμπαλο μέλος του Family (μετά τον TNS φυσικά!).

Σε αυτήν την προσπάθειά τους όμως, ο OMINUS με τον DJ S καταφέρνουν να συνθέσουν ένα CD με κοινωνικούς προβληματισμούς, ενδιαφέροντα τραγούδια (στιχουργικά) και πολύ καλές παραγωγές. Mοναδική συμμετοχή του δίσκου o πάτερ-φαμίλιας (pun intended) του Family the Label, NiVo.

Καλύτερα κομμάτια: «Ominus Ρήση», «Made in Greece», «Εμείς και τα Όνειρά μας» και το εξαιρετικό «20 Χρόνια».

6. Βαβυλώνα – Επί Τέλους
Επί ΤέλουςΟι Βαβυλώνα σε αυτό το σημείο της καριέρας τους ήταν πλέον σχεδόν αγνώριστοι, αφού απ’ τα αρχικά μέλη, στη σύνθεση του γκρουπ υπήρχαν μόνο ο Μέθυσος και ο Πρίγκηπας.

Παρ’ όλα αυτά, και με αυτή τη σύνθεση οι Βαβυλώνα δίνουν στο κοινό τους έναν πολύ καλά δουλεμένο low bap δίσκο, με συμμετοχές από άλλα μέλη της Freestyle Productions (Active Member, Brigada, Social Waste, Ρέλικα, Κακό Συναπάντημα) καθώς και απ’ τον Τζίμη Πανούση στο κομμάτι «Δεθελοντής», κομμάτι που εκφράζει τα συναισθήματα των Βαβυλώνα (ή καλύτερα του B.D. Foxmoor) σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

5. Εισβολέας – Τα Αφιερωμένα
Η πρώτη σόλο κυκλοφορία του Είσβο, βοήθησε τον ράπερ να έχει μια απ’ τις πιο επιτυχημένες καριέρες στην Ελλάδα.

Το ξεχωριστό σε αυτή τη δουλειά είναι πως κυκλοφόρησε αποκλειστηκά στο ίντερνετ, χωρίς να τυπωθεί ποτέ! Στο album συμμετέχουν μόνο ο Γέλως και ο Άσαρκος.

Καλύτερα κομμάτια: «Η Ταινία του Μυαλού μου», «Αχ Αυτό το Στυλ μου», «Ιστορία Αλήθειας», «Μόνο Αγάπη».

4. FF.C – Υπ’ Όψιν

Υπ' ΌψινΤο Υπ’ Όψιν είναι ίσως ο καλύτερος δίσκος των FF.C.

Και εδώ οι FF.C ακολουθούν την ίδια στιχουργική συνταγή που ακολουθούσαν και στα προηγούμενα τους CD. Δηλαδή στίχος με έντονα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία και έλλειψη battle, μια περιόδο που ολοι λίγο πολύ πετάγανε και από 2-3 battle κομμάτια στις κυκλοφορίες τους.

Καλύτερα κομμάτια: «Το Τελυταίο Γράμμα Ενός Αυτόχειρα», «Κάποιου Οκτώβρη την Αυγή», «Φταίω κι Εγώ».

3. Στίχοιμα – Η Πτώση των Αγγέλων
Η Πτώση των ΑγγέλωνΟι Στίχοιμα μέχρι το 2001 ήταν γνωστοί απ’ τη συμμετοχή τους στη low bap συλλογή Project Plethora με το κομμάτι «Δώσε μου Λίγο».

Μετά την αποχώρησή τους απ’ την Freestyle Productions, οι Στίχοιμα βάλανε μπροστά τον πρώτο τους δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2002, μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής Ήχοτρον.

Στιχουργικά ο Βαλάντης επιλέγει να στοχοποιήσει μεταξύ άλλων τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη μουσική βιομηχανία και γενικά όλη τη λειτουργία της Ελληνικής κοινωνίας!

Στο δίσκο συμμετέχουν κυρίως αποχωρίσαντες απ’ την FP, όπως ο Βέβηλος, ο Παράφρων και το Θηρίο, καθώς και ένας απ’ τους πιο στενούς συνεργάτες του Xplicit τα επόμενα χρόνια, ο Marginal.

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: «Για Έναν Μεγάλο Εθνάρχη», «Πες μου Δασκάλα», «Εμένα οι Φίλοι μου», «Βαλκάνια».

2. Active Member – Πέρασμα στ’ Ακρόνειρο

Πέρασμα στο ΑκρόνειροΤο Πέρασμα στ’ Ακρόνειρο είναι ο τελευταίος δίσκος των Active Member που βγήκε μέσω της πολυεθνικής wea. Επίσης είναι ο τελευταίος δίσκος του Xray με το συγκρότημα.

Κομμάτια που ξεχωρίζουν; Σίγουρα το «Πάμε (Γκουαντανάμο)» και το «Φυσάει Κόντρα», δυο απ’ τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά τραγούδια των Active Member, ενώ σίγουρα κομμάτι που ξεχωρίζει είναι και το «Ανθρώπινη Συμφωνία», στο οποίο ο Xray ραπάρει και κάνει beat box («και τα κλαπατσίμπανα και τα τσίκι-τσίκι? Όλα?«)!

1. Μηδενιστής – Μεγάλος Ήρωας
Μεγάλος Ήρωας 9Όσοι νομίζετε πως ο «Πρώτος Τόμος» είναι ο καλύτερος ελληνικός battle rap δίσκος… Κάνετε λάθος!

Ο «Μεγάλος Ήρωας», είναι ένα project που ξεκίνησε ως συλλογική προσπάθεια των ΖΝ MCs και φυσικά είχε αρχικά τον τίτλο «Δεύτερος Τόμος». Παρ’ όλα αυτά επειδή ο Μηδενιστής ήταν ο μόνος με ουσιαστική δραστηριότητα με το δίσκο, ο ALX αποφάσισε να κάνει το δίσκο σόλο του Μήδε.

Έτσι γεννήθηκε λοιπόν, το καλύτερο LP του 2002, το οποίο περιλαμβάνει κλασσικά Ζήτα Νι κομμάτια, όπως τα «Ζήτα Νίτα», «Προκαλώντας τους MCs», «Βρώμικες Πίστες», «Χάλια Χάλια», καθώς και το θρυλικό «Αλλαντίν», κομμάτι στο οποίο ο Μηδενιστής δεν εμφανιζεται καν!

Advertisements