Ετικέτες

, , ,

7. Λεκτικός Επεξεργαστής – The Lektikos Project
The Lektikos ProjectΟ Λεκτικός στην δεύτερή του δουλειά (η πρώτη ήταν το «ΣΥΝΔΡΟΜ» ένα χρόνο νωρίτερα), αποφασίζει να ακολουθήσει την τακτική γνωστών ξένων rappers όπως ο Diddy και o Master P και να κάνει showcase όλο το BarCode Crew στο (διπλό) δίσκο!

Και πράγματι, απ’ τ’ αυτιά μας περνάνε οι RRM, Cris, Don G, Tang-Ram, Θύτης, Αρχάγγελος, Πάνος Πιλάτος κ.α.

Το διπλό αυτό CD είναι τεράστιο σε διάρκεια (2 ώρες), ενώ περιλαμβάνει και το video clip «L.E.K.T.I.K.O.S.».

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: «L.E.K.T.I.K.O.S.», «Ή Τρως ή…», «Μήνυμα», «Σε Χτυπάω με τη Ρίμα»

6. Άλυτοι Γρίφοι – Νεκυία
Οι 2 MCs απ’ την Σαλόνικα, έχοντας ξεκινήσει την πορεία τους στη σκηνή πίσω στο 1999, κυκλοφορούν την πρώτη απ’ τις 2 συνολικά δουλειές τους σαν Άλυτοι Γρίφοι, πριν την διάλυσή τους το 2007.

Στο LP οι Άλυτοι κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Να βγάζουν τρελά φλόουζ και να μοιράζουν στυλ. Οι μόνες συμμετοχές είναι αυτή του Αδάμαντα από Professional Sinnerz και του Jamster από 031 στα κομμάτια «Knock Out» & «Βλέπω τα Πάντα» αντίστοιχα. Το μεγάλο αρνητικό του δίσκου είναι πως η ποιότητα της ηχογράφησης υστερεί αισθητά σε σχέση με τις κυκλοφορίες των τότε δισκογραφικών εταιριών.

Καλύτερα κομμάτια: «Knock Out», «Fatality Γρίφοι», «Σ’ Ένα Κόσμο Ψέματος», «Παντού Οθόνες».

5. Μικρός Κλέφτης – Φωνή Κυκλώνας

Φωνή ΚυκλώναςΟ Μικρός Κλέφτης, στην πρώτη του σόλο κυκλοφορία!

Ο Στέλιος Κρουστάλλης κάνει επίδειξη τεχνικής και φλόουζ σε αυτόν τον (battle) δίσκο, στοιχεία χαρακτηριστικά της καριέρας του. Συμμετοχές από Υποχθόνιο, 3D, Αδάμαντα, Allez, Out of Order & Dogmother.

Καλύτερα κομμάτια: «Φωνή Κυκλώνας», «Δεν Έχουμε Ρεφραίν», «Γράφω Κάθε Μέρα», «Απλά το Στόμα Ζεσταίνω».

4. Μάντης Johnson – Βόρειοι Λύκοι
Όχι ακριβώς κανονική κυκλοφορία, αλλά εγώ βάζω τους κανόνες εδώ πέρα. Οπότε μετράει!

Οι Βόρειοι Λύκοι ήταν ένα mixtape του Μάντη με διάφορα σκόρπια κομμάτια του, απ’ το 1998 μέχρι και το 2003, ενώ είναι και εύκολα η καλύτερη δουλειά του ράππερ.
Στο (σχεδόν δίωρο!) tape κάνουν την εμφάνισή τους διάφοροι MCs φίλοι του Μάντη, όπως ο Τάκι Τσαν, ο Εισβολέας, ο Υποχθόνιος, ο Tari White και ο Sifu VERSUS.

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: «Φόβητρο», «Τρελοτσαχπινογαργαλιάρικες Μεταφορές», «Έχω το Στυλ Αυτό», «Κακό Συναπάντημα», «Αγαπημένο Θέμα μου».

3. Βόρεια Αστέρια – Χαλαρά
ΧαλαράΌπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει το 2003 ήταν η χρονιά των Βορ.Ας. έχοντας 3 απ’ τις 7 καλύτερες κυκλοφορίες!

Το Χαλαρά ήταν η πρώτη κυκλοφορία του σχήματος, καθώς και αυτή που τους καθιέρωσε ως ΤΟΥΣ εκπρόσωπους της Θεσσαλονίκης. Ο δίσκος εν έτει 2015 ίσως και να μη στέκετε ιδιαίτερα καλά στ’ αυτια λόγο της νεαρής ηλικίας των μελλών (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την βελτίωση του Lex με τα χρόνια), των απλοϊκών beat και της ηχογράφησης, αλλά στα θετικά, τα κομμάτια που περιλάμβαναν Μικρό Κλέφτη και 3D ήταν όλα (πολύ) παραπάνω από μέτρια.

Καλύτερα κομμάτια: «Τρισδιάστατη Επίθεση», «Ανάποδα Καπέλα», «Τα Τέσσερα Στοιχεία», «Δεν Είναι Απειλή».

2. ΒΠεις – Το Αθάνατο
ΑθάνατοΟι ΒΠεις δημιουργήθηκαν όταν μέλη απ’ τους ΡΤΜ και τους Φίρμες αποφάσισαν να συνεργαστούν. Τα πρώτα μέλη του σχήματος ήταν ο Άσαρκος, ο Φορτσάτος, ο Hatemost, ο Dask, ο Λάμπρος, ο DJ J-Turn και η παραγωγική ομάδα D-Minds.

Οι ΒΠεις λοιπόν, κάνουν το ντεμπούτο τους στην ελληνική σκηνή με «Το Αθάνατο», έναν απ’ τους πρώτους δίσκους που κυκλοφόρησε (και έκανε επιτυχία) μέσω του διαδικτύου ξεκινώντας μια νέα εποχή για την ελληνική σκηνή.

Στα αρνητικά του δίσκου, ότι ο Φορτσάτος και ο Hatemost δεν είχαν βρει ακόμα το καθαρά δικό τους στυλ, με αποτέλεσμα να θυμίζουν αρκετά τον Εισβολέα. Στα θετικά ο Άσαρκος. Δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. ΑΣΑΡΚΟΣ.

Καλύτερα κομμάτια: «40 Ώρες Πριν», «Αμαρτίες», «Όνειρα Σβήνουνε», «Άσαρκος».

1. Τιγρέ Σποράκια – Θεωρία και Πράξη
Θεωρία και ΠράξηΤο «Θεωρία και Πράξη» είναι ένας ύμνος στο καγκουρογαμάω και καγκουροπίνω καγκουρομπάφους, ενώ ραπάρω καγκούρικο ραπ με απίστευτα flows. Με λίγα λόγια γαμάει!

Άλλωστε αυτό που έκαναν ο Είσβο και ο Τσαν στο «Θεωρία και Πράξη», δεν το έχει κάνει κανένας καλύτερα στην Ελλάδα. Και το προσπαθήσαν πολλοί!

Τις παραγωγές του δίσκου αναλαμβάνουν οι Ταραξίας, DJ ALX, Τάκι Τσαν και Είσβο, ενώ στην τράκλιστ υπάρχουν κομμάτια όπως: «Για να Τσιγάρω» (no typo) το οποίο είναι απ’ τους πιο αστείους ύμνους στο χόρτο, «Πύργος-Καλαμάτα», «Μινατούρες», «Δε σου Ζήτησα Εγώ», «Μάθε πως Είναι», ενώ η μοναδική συμμετοχή του δίσκου είναι ο Χαρμάνης.