Ετικέτες

, , ,

7. Χαρμάνης/Τάκι Τσαν – Το Σχολείο
Το ΣχολείοΤο Σχολείο είναι ίσως η πιο υποτιμημένη ΖΝ κυκλοφορία.

Στο Σχολείο, ο Τάκης είναι η πιο ώριμη εκδοχή της «Θαύμα Παιδί» περσόνας του, με αποτέλεσμα να μπορεί να γράψει απ’ τον πιο κάφρικο (με συγχωρείς κοπελιά, έχεις τέλεια βυζιά) μέχρι τον πιο σοβαρό (αλλά πάντα απλοϊκό) κοινωνικό στίχο (τι να πληρώσεις πρώτο το φως ή το νερό? Το γαμημένο δάνειο ή το τηλέφωνο?) και ο Χαρμάνης παραμένει η ίδια αξιαγάπητη cult μορφή των Ζωντανών Νεκρών.

Στα αξιοσημείωτα του δίσκου? Η σύλληψη, το γράψιμο και η ηχογράφηση ολόκληρου του LP κράτησε όσο και η παραμονή του Χάρμα στην Ελλάδα, δηλαδή μόνο 2 εβδομάδες! Επίσης να αναφερθεί πως στο κομμάτι «Άπληστος/Άχρηστος» υπάρχουν μπιχτές στον Λεκτικό με τον οποίο οι δυο MCs είχαν κόντρα εκείνη την περίοδο.

Καλύτερα κομμάτια: «1, 2, 3», «Ρίχνει Βροχή», «Δυο Ξαδέρφια», «Αγάπησα το Ραπ», «Το Κάτω Κεφάλι».

6. Μηδενιστής – Στίχοι σαν Φωτιά
Στίχοι σαν ΦωτιάΟ Μηδενιστής, έχοντας πλέον φύγει απ’ την αγγαλιά της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, κυκλοφορεί το δέυτερό του album μέσω της FM Records.

Στο Στίχοι σαν Φωτιά, ο Μήδε κάνει και την πρώτη του επιτυχία στο mainstream κοινό, με το (ερωτικό) κομμάτι «Αφιερωμένο» του οποίου το video clip παιζόταν στο MAD μέχρι και 3 χρόνια αργότερα! Μην ξεγελιέστε όμως απ’ το «Αφιερωμένο», μιας και στα υπόλοιπά κομμάτια του LP ο Μήδε παραμένει ο Χειρότερος Καριόλης Μεγάλος Ήρωας της Γης Όλης που μάθαμε απ’ τον Πρώτο Τόμο!

Ίσως το πιο παράξενο του LP είναι το τελευταίο κομμάτι. Μιλάω για το «Εικοσιτέσσερα», κομμάτι στο οποίο ο υποτίθεται πως συμμετέχει ο TNS. Και λέω υποτίθεται μιας και στο εν λόγω κομμάτι δε ραπάρει κανένας! ΤΙ ΦΑΣΗ? Μόνο στο δικό μου αντίτυπο συμβαίνει αυτό?

5. Αρτέμης/Ευθύμης – Εγείρεσθε Άγωμεν Εντεύθεν
Εγείρεσθε Άγωμεν ΕντεύθενΜετά τη διάλυση των Terror X Crew, ο Αρτέμης και ο Ευθύμης αποστασιοποιήθηκαν απ’ την ενεργό δράση με σκοπό να ανασυνταχτούν, να ετοιμάσουν νέο υλικό και να γυρίσουν καλύτεροι από πριν.

Και η επιστροφή τους έγινε πραγματικότητα το 2004 με το Εγείρεσθε Άγωμεν Εντεύθεν. Ποιος είναι όμως ο δισκοθέτης? Τον ρόλο του παραγωγού και DJ του δίσκου ανέλαβε ο DJ Smartie, πρώην μέλος των Active Member, ο οποίος μάλιστα στο κομμάτι «Μαραθώνιος» φτύνει και το μοναδικό κουπλέ της (τουλάχιστον) 20ετούς καριέρας του!

Ο δίσκος θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί σαν τον χαμένο μεταβατικό κρίκο μεταξύ Γεύσης του Μένους και Έσσεται Ήμαρ, καθώς ισορροπεί στο μεταίχμιο των θεματολογιών των δύο albums (και στιχουργικά και μουσικά).

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: «Όπως Πρώτα», «Μαραθώνιος», «Δικά μας Παιδιά», «Δεν Είναι Παιχνίδι».

4. Εισβολέας – Τα Αφιερωμένα III
Τα Αφιερωμένα ΙΙΙΗ πρώτη κυκλοφορία του Εισβολέα που έφτασε στα ράφια των δισκοπωλείων της χώρας.

Στο LP μπορεί κανείς να δει τον Είσβο να εναλλάσσεται μεταξύ του κάφρου των Τιγρέ, του κάγκουρα Καλαματιανού του Max Power, του νοσταλγού Είσβο της Σκοτεινής Πλευράς αλλά και του τσιλαριστού μελλοντικού ραπμπέτη Είσβο του Νταλαβέρι με το Γνήσιο Στυλ.

Με λίγα λόγια, ο Είσβο στα Αφιερωμένα ΙΙΙ τα κάνει όλα και συμφέρει, καθώς εκτός των άλλων ο δίσκος δεν έχει κανένα featuring και ο ίδιος έχει κάνει όλα τα beats!

Καλύτερα κομμάτια: «Τα Παιδικά μου Χρόνια», «Επείγει Προσοχή», «Τεμπέλης», «Μόνο Αγάπη», «Μουσική, Μουσική».

3. Στίχοιμα – 4εις Δαίμονες
4εις Δαίμονες4εις Δαίμονες. Ή αλλιώς, οι Στίχοιμα είναι πίσω (πολύ) καλύτεροι και (ακόμα) πιο επιθετικοί απ’ ότι στην «Πτώση των Αγγέλων».

Αν στον πρώτο δίσκο τους, ο Βαλάντης έβαλε στο στόχο του τον Χριστόδουλο, την παιδεία και την λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας, ε, εδώ αυτά τα κρατάει στο στόχαστρο και προσθέτει μεταξύ άλλων και: δισκογραφικές, Venue, Θεό, πολιτικούς, θανάσιμα αμαρτήματα, σκυλάδες κ.α. Με λίγα λόγια, μόνος εναντίον όλων!

Α, και δηλώνει ανεξάρτητος απ’ όλους και όλα («Έλα τώρα, μας ξέρεις εμάς, δεν είμαι Άγρια Φυλή, ούτε Φυλή της Φωτιάς»).

Καλύτερα κομμάτια: «4εις Δαίμονες», «Ζητώ Ακρόαση», «Καλώς Ήλθατε», «Σκλάβος σας Ποτέ».

 

2. Goin’ Through – La Sagrada Familia
La Sagrada FamiliaΤο La Sagrada Familia είναι ίσως το πιο επιτυχημένο εμπορικά album της δεκαετίας του 2000, μιας και εκτός του ότι έγινε χρυσό, περιλάμβανε και δυο απ’ τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίες της εποχής, το «Γυναίκες» και το «Πόσο Μαλάκας Είσαι».

Ο δίσκος στο στιχουργικό τομέα έχει λίγο απ’ όλα. Battle, κοινωνικά, mainstream, πολιτικά, ερωτικά και πιο προσωπικού ύφους κομμάτια θα βρει κανείς, ενώ στις συμμετοχές θα βρει κανείς έναν Αμερικάνο θρύλο της rap, τον Guru από Gang Starr, καθώς επίσης και μέλη του Family και τον Τάκι Τσαν στο κομμάτι «Γλώσσα Μεγάλη».

Καλύτερα κομμάτια: «Αθήνα», «Γλώσσα Μεγάλη», «Δώδεκα Παρά», «Αυτή τη Ζωή», «Γυναίκες», «Το Δάκρυ».

1. ΒΠεις – Αξέχαστο
ΑξέχαστοΤο «Αξέχαστο» προσωπικα είναι ο αγαπημένος μου ΒΠεις δίσκος.

Οι 8 Φανταστικοί της Ελληνικής ραπ επιστρέφουν με τη δεύτερή τους ανεξάρτητη κυκλοφορία, όλοι τους επίπεδα πάνω απ’ ότι στο Αθάνατο. Οι παραγωγές των D-Minds είναι εξαιρετικές, δίνοντας το χαρακτηριστικό σκοτείνο ηχόχρωμα που οι ΒΠεις θα διατηρούσαν μέχρι και την κυκλοφορία του «Εύφλεκτον» 8 χρόνια αργότερα, ενώ οι ΒΠ MCs έχοντας φτάσει όλοι λίγο πολύ το peak τους δίνουν δυνατές (κυρίως battle) ρίμες στα αυτιά του κοινού.

Επίσης, κάτι που θέλω να προσθέσω. Κάτι που ηδη έχω αναφέρει και στο Αθάνατο. ΑΣΑΡΚΟΣ. Nuff said.

Καλύτερα κομμάτια: «Νεκρός Πολιτισμός», «Τελετή ΒΠ», «Λοιπόν», «Damaging», «Ψάξε το Φως».

Fun fact: Το μουσικό δείγμα στο κομμάτι «Ψάξε το Φως» προέρχεται απ’ το Ιαπωνικό κομμάτι «The Flower of Carnage» της Meiko Kaji, κομμάτι απ’ το soundtrack του Kill Bill.

Honorable Mentions: Ημισκούμπρια – Γυναικολογίες, Εισβολέας – The Instrumentals I Like, Βόρεια Αστέρια – Χαλαρότερα, Άλυτοι Γρίφοι – Πύρινο Δίδυμο, Το Διαστημόπλοιο, Μικρός Κλέφτης – Lost Tapes