Ετικέτες

, , ,

7. Τάκι Τσαν – Mixtape Vol. II: Μισά Λεφτά/Διπλή Μαγκιά
MixTape Vol. II_ Μισά Λεφτά_Διπλή ΜαγκιάΊσως το πιο πλήρες ελληνικό mixtape.

Περιλαμβάνει συνολικά 30 κομμάτια, μεταξύ των οποίων κάποια καινούρια, κάποια ακυκλοφόρητα, κάποια από παλιότερες κυκλοφορίες του Τάκη, και κάποιες συμμετοχές του σε άλλους ράπερς, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα των original αμερικάνικων cassete mixtapes της δεκαετίας του 90.

6. Stavento – Το πιο Γλυκό Μεθύσι
Το Πιο Γλυκό Μεθύσι
Οι Stavento, είναι κατά τη γνώμη μου το πιο σοβαρό mainstream hip-hop συγκρότημα.

Στο «Πιο Γλυκό Μεθύσι» τους, οι Stavento τιμούν τις low bap καταβολές τους καθώς ο Μέθυσος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτο τον τρόπο ραπ του απ’ τις εποχές της Βαβυλώνας, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται με τις μουσικές του,

Να σημειωθεί πως το κομμάτι «Όμορφη» ήταν η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία σε mainstream κοινό.

Καλύτερα κομμάτια: «Πως να Ηρεμήσω», «Όμορφη», «Άιντε».

5. Οδυσσέας – Από το Μηδέν στο Είμαι
Από το Μηδέν στο ΕίμαιΤον Οδυσσέα τον γνωρίσαμε μέσα απ’ την πορεία του δίπλα στον Νικόλα, σαν Razastarr.

5 χρόνια λοιπόν μετά την τελευταία του δισκογραφική εμφάνιση, ο Οδυσσέας επιστρέφει με νέο δίσκο μέσω της HXOTRON, με 12 νέα κομμάτια, εκ’ των οποίων τα 2 είναι ορχηστρικά.

Ο δίσκος αποπνέει ωριμότητα, ταξιδιάρικη διάθεση και ηρεμία, στοιχεία που καλώς ή κακώς την περίοδο 2002-07 ήταν σε ύφεση στην ελληνική σκηνή. ΕΙΔΙΚΑ Η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

Καλύτερα κομμάτια: «Αέρας», «Δεν Μεθύσαμε Ακόμα Πολύ», «Απ’ το Μηδέν στο Είμαστε», «Η Πανσέληνος του Ιούνη».

4. Ταραξίας – Διαταραχή
ΔιαταραχήΗ «Διαταραχή» είναι ένας δίσκος πραγματικά υποτιμημένος απ’ το ελληνικό κοινό της τότε εποχής.

Γι αυτό σίγουρα ευθύνεται το heat του Ταραξία, που μετά τη διάλυση των Άλφα Γάμα (κάτι που δεν πέρναγε απ’ το χέρι του) αποφάσισε να μπει στο Family the Label των «πουλημένων» Goin’ Through.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ταραξίας δίνει ένα CD γεμάτο (17 κομμάτια), άρτιο παραγωγικά (με τη σφραγίδα του ίδιου, του Rico και του Sini), και με πολλά κομμάτια που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το Άλφα Γάμα κοινό. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε, καθώς στην πλειοψηφία του το Άλφα Γάμα κοινό δεν έδωσε στην Διαταραχή καμία απολύτως ευκαιρία!

Καλύτερα κομμάτια: «NiVo & Τάρα», «Σκακιέρα», «Hip-Hope», «Τάρα-Κούνησέ τους», «Πες μας τι Τρέχει».

Fun fact: Στον δίσκο κάνουν την πρώτη τους (σημαντική) εμφάνιση οι Corona Virus στο κομμάτι «Τα Παιδιά της Πόλης», ως COV.

3. Ανάφλεξη – Λίαν Εύφλεκτο Λυρικό Υλικό
Λίαν Εύφλεκτο Λυρικό ΥλικόΟι Ανάφλεξη είναι ένα συγκρότημα με χρόνια πορείας στο ελληνικό hip-hop, αλλά έχουν μόνο ένα άλμπουμ στο ενεργητικό τους, το οποίο και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και σόλο του Έκπτωτου Αγίου, μιας και η μόνη συνεισφορά του Τριύδη είναι το beat στο «Αφυπνιστικά Παραληρήματα».

Ο Άγιος, στο ΛΕΛΥ είναι στα καλύτερά του, επιθετικός και γεμάτος ενέργεια. Τα beats είναι, στην πληοψηφεία τους, του Σκηνοθέτη ενώ η μοναδική συμμετοχή του δίσκου, είναι αυτή του Ρυθμοδαμαστή στο (καλύτερο κομμάτι του LP) «Καταδίκασέ με».

Καλύτερα κομμάτια: «Καταδίκασέ με», «1999 Αντίποινα (Κόντρα σε Κάθε MC)», «Χώνω Ρίμες», «Που Βασίζεις την Ευτυχία;;».

2. Active Member – Blah-Blasphemy
Blah-Blasphemy
Αυτή τη χρονική περίοδο, τους Active Member αποτελούσαν ο B.D. Foxmoor, η Sadahzinia και ο DJ Booker.

Το τρίο, συνθέτει ένα δίσκο εφάμιλλο του ονόματος και του παρελθόντος τους, επιστρέφοντας σε φόρμα μετά το μέτριο Fiera, προσθέτοντας στο ρεζουμέ τους και άλλα κομμάτια που χαρακτηρίζονται πλέον κλασσικά απ’ το low bap κοινό. Απ’ τον δίσκο οπτικοποιήθηκαν 2 κομμάτια.

Καλύτερα κομμάτια: «Blah-Blasphemy», «Κάμερα Στραμμένη Πάνω μου», «Απλά, Μαγεμένα και Θολά», «Δέσε Κόκκινο Πανί».

1. Ρόδες – Στη Γιορτή της Φαντασίας
Στη Γιορτή της Φαντασίας
Το 2004, ο Νικήτας Xray Κλιντ μαζί με 2 πρώην μέλη των Brigada (Stab & Ατόφιος) και μια πληθώρα μουσικών (μεταξύ των οποίων και ο Άρης Ζαρακάς του γνωστού ροκ συγκροτήματος Magic De Spell) δημιούργησαν μια Alternative Rap μπάντα, με το όνομα Ρόδες.

Ένα χρόνο αργότερα, οι Ρόδες κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο μέσω της Archangel, και, κυρίως λόγο του κομματιού «Φοβάμαι» με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, κάνανε αμέσως επιτυχία. Αποτέλεσμα? Video clips, συμμετοχή στα βραβεία του MAD αλλά και ταυτόχρονα αναγνώριση και σεβασμός απ’ την ραπ σκηνή!

Καλύτερα κομμάτια: «Για την Αγάπη Αυτή», «Φοβάμαι», «Άλλη μια Στατιστική», «Αφροδίτες», «Λόγια Λόγια», «Μονό Κρεβάτι».

Honorable mentions: FF.C – Αντιληψίες Συνείδησης, Ripu – Απλά Εγώ, Stigma ‘N Xquze – Πάτησέ το.

Advertisements