Ετικέτες

, , ,

7. Ραψωδός Φιλόλογος – Εγκεφαλικό Τετ α Τετ
Εγκεφαλικό Τετ Α ΤετΤο Εγκεφαλικό Τετ α Τετ είναι κλασσικό παράδειγμα δίσκου που, αν και όντως ποιοτικός, χάνει την αίγλη του με το πέρασμα των χρόνων.

Σίγουρα ο δίσκος σε σύγκριση με το Σε μια Τόση δα Στιγμή του 2007 είναι καλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Ο στίχος του ΡΦ είναι κυρίως κοινωνικός και αυτό είναι και το δυνατότερο και το πιο ευάλωτο σημείο του δίσκου. Και αυτό γιατί σε μερικά κομμάτια ο ΡΦ παρουσιάζει ολοκληρωμένες σκέψεις, λύσεις και προβληματισμούς και σε άλλα απλά πετάει δήθεν κουλτουλούγκρικες ατάκες προϊόντα σκέψης 15άχρονου.

Γενικά ο δίσκος ναι είναι καλός και για τότε και για σήμερα, απλά άνισος.

Καλύτερα κομμάτια: «Θανατοποινίτης», «Στις Επόμενες Γραμμές», «Άρρωστο Φαινόμενο», «Θεός για μια Μέρα», «Ένα Τσιγάρο Δρόμος».

6. Μικρός Κλέφτης – Άμεση Επέμβαση
COVERΤο Άμεση Επέμβαση είναι κλασσικός Πιλότος στα καλύτερά του.

Και εδώ λοιπόν ο ΜΚ ακολουθεί την συνηθισμένη του συνταγή. Έξυπνες ατάκες, ωραία flows, χιούμορ, battle ύφος, Βορειοαστερίτικες συμμετοχές και συχνές αναφορές στην πόλη του. Με λίγα λόγια αν είναι του στυλ σου, θα σε καυλώσει άσχημα.

Καλύτερα κομμάτια: «Blao», «Παρασκευή και 13ης», «Betty», «Γρήγορη Λωρίδα», «Το Διπλό».

5. Τάκι Τσαν – Ρίμα για Χρήμα 2
Ρίμα για Χρήμα 2Και κάπου εδώ, με αυτή την επιλογή μου θα φάω πολύ κράξιμο!

Το ΡΓΧ2 ήταν ένας δίσκος που όταν κυκλοφόρησε δίχασε ακόμα και τους μεγαλύτερους ΖΝ φανς. Άλλοι λέγανε πως γαμάει και άλλοι πως είναι σκουπίδι. Δεν υπήρχαν μέσες απόψεις. Με το πέρασμα των χρόνων όλοι καταστάλαξαν στο συμπέρασμα «κακό δεν ήταν αλλά…». Προφανώς εγώ είμαι ακόμα υπέρ της αποψης πως γαμάει!

Στα θετικά:
Ο δίσκος παρήγαγε δυο απ’ τα καλύτερα ελληνικά clips, το «Ακόμα Ζωντανός» και το «Φονικό».
Περιλάμβανε ένα απ’ τα λίγα κομμάτια στο οποίο εμφανίζονται και οι 5 ΖΝ.
Έκανε showcase διάφορους νέους παραγωγούς όπως ο Shadow Knight, ο Cisco Kid και ο Claydee Lupa ενώ ταυτόχρονα είχε και old-school βαρύ πυροβολικό όπως DJ ALX και ο DJ Bedman.
Είχε πολλά κομμάτια και πλούσια θεματολογία.

Στα αρνητικά:
Υπήρχαν φορές που, είτε τα ραπς δεν ήταν αντάξια των παραγωγών, είτε το αντίστροφο.
Πολλά κομμάτια fillers και μερικά που δεν ακούγονται πάνω από ένα λεπτό (ναι «Δεν Είναι Παιχνίδι», για σένα μιλάω).

Γενικά, αν είσαι εγώ θα με καταλάβεις. Αν δεν είσαι (που δεν είσαι -ευτυχώς για εσένα-) έχεις κάθε δίκιο να κράξεις τη συγκεκριμένη μου επιλογή.

Καλύτερα κομμάτια: «Εταιρεία Δολοφόνων», «Ακόμα Ζωντανός», «Μια στο Εκατομύρριο», «Νταχ Ντίρι Ντι», «Φονικό», «Κύριος Ευγένιος», «Τελειώνω Στυλό», «Έχουμε Χαθεί».

4. Ο.Δ.Β. – Ο Κήπος της Εδέμ
Ο Κήπος Της ΕδέμΟ Κήπος της Εδέμ μαζί με την κυκλοφορία του project KLMT Union έβαλαν για τα καλά στο χάρτη της Ελληνικής σκηνής τους Καλαματιανούς MCs.

Δίσκος γεμάτος καγκουρομαστουροράπ και Καλαματιανόσλανγκ, δίσκος με πολλά κομμάτια και μεγάλη διάρκεια αλλά χωρίς πολλές-πολλές συμμετοχές. Δίσκος που πιο απλά ή θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις ανάλογα με τα ακούσματά σου. Στα θετικά: Slogan & Drem εδώ γαμάνε. Ατάκες, ωραία φλόουζ, και γενικά είναι αυτοί που πραγματικά δίνουν ξεχωριστό flavor στο δίσκο. Στα αρνητικά, οι υπόλοιποι Ο.Δ.Β. είναι μέτριοι και αναλώσιμοι.

Καλύτερα κομμάτια: «Ωχ, Αμάν», «Ζάρι», «Κάποιοι δε Ξέρουνε το Όνομά μας», «Απο Κάτω», «Σκούπισε τα Γυαλιά σου».

3. ΝΤΠ. – Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν
Δυστυχώς ΕπτωχεύσαμενΟι δυο Συριανοί καλλιτέχνες επιστρέφουν στη δισκογραφία μετά από μια πενταετή απουσία απ’ τον πρώτο τους δίσκο.

Ο δίσκος περιλλαμβάνει 13 νέα κομμάτια και μια επανεκτέλεση του γνωστού τραγουδιού «Η Απουσία» απ’ τον πρώτο τους δίσκο και χωρίς καμία συμμετοχή οι ΝΤΠ. δίνουν στο κοινό έναν ολκληρωμένο δίσκο, που ισορροπεί μεταξύ κοινωνικού/conscious rap και μελαγχολικού/ερωτικού στίχου, αλλά πάντα με δόσεις απ’ το (ιδιόμορφο) χιούμορ του Λάγνη.

Καλύτερα κομμάτια: «Ένας Κόμπος η Χαρά μου», «Η Απουσία», «Μια Ιστορία», «Bitchez», «Σάββατο Βράδυ – Κυριακή Πρωί».

2. Bong da City – Arkham Asylum
Arkham AsylumΟι Bong ήδη είχαν αρχίσει να δημιουργούν το following τους απ’ το Gothamtape ακόμα, αλλά με την κυκλοφορία του Arkham Asylum γίναν πραγματικά ένα απ’ τα πιο καυτά ονόματα της «underground» σκηνής.

Μονότονα sample-heavy beats, posse cut ραπς, υποβόσκουσα horrorcore αισθητική, battle νοοτροπία και σουρεαλιστικά lines χαρακτηρίζουν την κυκλοφορια και γίνονται συνώνυμα με το όνομα Bong da City. Την πληθώρα των παραγωγών αναλαμβάνει ο Μάνι (όπως και των ραπς) ενώ η μοναδική συμμετοχή του δίσκου είναι αυτή των RNS στο «Εμείς και οι Αμαρτίες μας».

Καλύτερα κομμάτια: «Καληνύχτα», «Ατμόσφαιρες», «Σιιωπή», «Είναι το Bong», «Εκεί που το Όνειρο Τελειώνει».

1. Rsn & Λ.Ο.Σ. – Εν Πλω
Εν Πλω 3Η αλήθεια είναι πως άκουσα το Εν Πλω αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του. Το απλοϊκό εξώφυλλο και η άγνοιά μου για το ποιος είναι ο Λ.Ο.Σ. η αλήθεια είναι πως δε με προέτρεπαν ακριβώς να το ακούσω.

Αλλά τελικά ο δίσκος έπεσε στ’ αυτιά μου. Και τον αγάπησα. Δίσκος αρκετά περίεργος, μερικούς σίγουρα θα τους αποθήσει. Άλλα αν δεν έχεις πρόβλημα με τις μονότονες industrial παραγωγές και το ομολογουμένως περίεργο flow του Λ.Ο.Σ. (που ισορροπεί μεταξύ Razastarr & Aesop Rock) και δώσεις έμφαση στους στίχους και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Εν Πλω, σίγουρα θα το αγαπήσεις κι εσύ.

Καλύτερα κομμάτια: «Εν Πλω», «Κύκλος», «Κομμάτι 1β», «Παντού Ζωή».

Honorable mentions: Iratus & Tom Dzik – Φούσκες, Μιθριδάτης – Αιρετικά Ερωτικός, Λόγος Απειλή – Άλλα Λόγια να Μισιόμαστε, MC Ανεμιστήρας – Πιανίστας σε Μπουρδέλο