Ετικέτες

, , ,

7. Dask – Dask1
Dask1Εφτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του σόλο, ο Dask επέστρεψε το 2010 με το Dask1, που κόπηκε σε (εργοστασιακής ποιότητας) αντίτυπα και δόθηκε και δωρεάν μέσω του site των GIANTS.

Ο δίσκος παραγωγικά έχει την υπογραφή του Platinum, έτσι το CD παραμένει και στιχουργικά και ηχητικά κοντά στο ύφος των υπόλοιπων GIANTS κυκλοφοριών ενώ το δυνατότερο ίσως στοιχείο του δίσκου είναι φυσικά τα ρεφραίν. Στο δίσκο συμμετέχουν οι: GIANTS, NEON, Τάκι Τσαν, Εισβολέας, Word of Mouth.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κομμάτι «Χρυσός» έγινε (μικρή) ραδιοφωνική επιτυχία, ενώ το κομμάτι «Όλα ή Τίποτα» που επιλέχθηκε να γίνει το μοναδικό video clip του άλμπουμ έχει πάνω από 2,000,000 προβολές στο YouTube.

Καλύτερα κομμάτια: «Η», «Όλα ή Τίποτα», «Όπλα», «Αδρεναλίνη», «Το Χαμόγελο Μετράει».

Fun fact: Το κομμάτι «Κάπως Έτσι» είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2006 στο mixtape του DJ ALX Δεν Έχουν Στυλ με τη συμμετοχή του Τάκι Τσαν, και προοριζόταν για το ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ντεμπούτο του Dask, Βασισμένο σε Αληθινές Ιστορίες, που δε βγήκε ποτέ.

6. Μέγας – Δια Χειρός Μέρος 3ο: Επικίνδυνη Ποίηση
Δια Χειρός Μέρος 3ο_ Επικίνδυνη ΠοίησηΤο τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2004 με την Επιστροφή του Ασώτου, κυκλοφόρησε μέσα Δεκέμβρη του 2010 δισκογραφικά απ’ την Pan-Vox και την ΗΧΟΤΡΟΝ.

Ένα απ’ τα πράγματα που καθιστούν τον δίσκο μοναδικό, είναι πως απ’ τα 23 κομμάτια του, τα 11 είναι μελοποιημένα (απ’ τον Ανδρείκελο και τον Μέγα) ποιήματα του Γιώργου Ρενιέρη, τα οποία λειτουργούν σαν μεταβατικά skit ανάμεσα στα τραγούδια. Ο δίσκος είναι αρκετά σκοτεινός, και στην διάρκειά του σκιαγραφείται η κοινωνία δυστοπικά, σύμφωνα με την οπτική του Κυρίου Μέγα.

Καλύτερα κομμάτια: «Λευκό Δωμάτιο», «Το Λόμπι», «Μια Νύχτα (Στα Βαλκάνια)», «Η Συμμορία Επιστρέφει».

Fun fact: Τα samples στο κομμάτι «Το Λόμπι» προέρχονται απ’ τα παραμύθια «Η Δημιουργία του Ανθρώπου» και «Ο Αυλήτης του Χάμελιν» της σειράς Άμπρα Κατάμπρα, σειρές κασσετών με παραμύθια που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980.

5. Εισβολέας – Γκέγκε
_Το Γκέγκε κυκλοφόρησε το 2010 απ’ τη Lyra και ήταν ο δίσκος που μας έφερε σε επαφή με την Tomahok, την hip-hop ομάδα του Είσβο, μια ομάδα που πέντε χρόνια αργότερα ακόμα ζει (περίπου).

Ο Είσβο του Γκέγκε είναι ο φανκραπμπέτης Εισβολέας του Νταλαβέρι με το Γνήσιο μόνο που εδώ είναι πολύ καλύτερος στιχουργικά. Στο Γκέγκε σχεδόν όλες οι συμμετοχές είναι από τότε μέλη της Tomahok, ενώ οι περισσότερες παραγωγές είναι του ίδιου του Ηλία.

Καλύτερα κομμάτια: «Άσε τους Ρουφιάνους», «Overdose Κομμάτι», «Όπα Λαλά», «Όσο Τόσο».

4. FullFace – Λίγο Πριν (Πράξη Πρώτη)
Λίγο Πριν (Πράξη Πρώτη)Ο Tiny Jackal και ο Iratus, από σχετικά άγνωστοι στη σκηνή, κατέληξαν σε 2 απ’ τα πιο hot ονόματα του 2010. Και γι αυτό ευθύνεται το πολύ καλό Λίγο Πριν.

Η παρέα απ’ τον Πειραιά έδωσε στο κοινό δυο εκδοχές του άλμπουμ. Η μια δωρεάν μέσω διαδικτύου με 14 κομμάτια και η άλλη μέσω συναυλιών, τυπωμένη και με 19. Οι συμμετοχές του δίσκου λίγες και αν εξαιρέσουμε αυτή του 12ου Πίθηκου, παρεΐστικες, καθώς συμμετέχουν οι: Killah P (R.I.P.), Mistah Rude, Θανάσιμος, Ραμσής & Noizy.

Απ’ τα κομμάτια αυτό που για μένα ξεχωρίζει (σαν κόνσεπτ) είναι το «Μια Κυριακή», τραγούδι-αλληγορία για την ιστορία της ελληνικής ραπ.

Καλύτερα κομμάτια: «Μια Κυριακή», «Εφιάλτης», «Άκρως Ερωτικό», «Η Μικρή Αγάπη», «Κάνω Μπαμ».

3. Άγνωστος Χειμώνας – Στα Βήματα του Ίσκιου
Στα Βήματα του ΊσκιουΚαι η δεύτερη κυκλοφορία του MC απ’ την Ψυχόδραμα πλευρά ακολουθεί την ίδια συνταγή με το Απ’ τη Νύχτα που Γύρισα τον Ήλιο.

Κράμα από battle, πολιτικό, ερωτικό και κοινωνικό στίχο, όμορφα beats, ιδιαίτερα flows και ταιριαστές συμμετοχές και εδώ, με τον Άγνωστο Χειμώνα στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη του κυκλοφορία καθιστώντας τον δίσκο «πνευματική» συνέχεια του Απ’ τη Νύχτα που Γύρισα τον Ήλιο.

Καλύτερα κομμάτια: «Έλα μια Βόλτα», «Ο Καιρός της Σιωπής», «Χρώμα», «Όμορφη Πόλη».

2. Γέλως – Μεταξύ Ουρανού και Γης
Μεταξύ Ουρανού και ΓηςΟ Γέλως πριν καν την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου, ήταν απ’ τους πιο γνωστούς παλιοσχολήτες MCs έχοντας ήδη 4 κυκλοφορίες στις πλάτες του με τους Άλφα Γάμα και την Σκοτεινή Πλευρά.

Μετά την αναγέννηση της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ τον Δεκέμβρη του 2009 με την κυκλοφορία του Ρίμα για Χρήμα 2 και την δωρεάν κυκλοφορία/promo Τα Αυθεντικά του Βορρά από Βόρεια Αστέρια τον Φλεβάρη του 10, ήρθε και η σειρά του Γέλου να βγάλει το πρώτο του album!

Στον πρώτο του δίσκο λοιπόν ο Γέλως ακολουθεί το ύφος που είχε στις κυκλοφορίες της Σκοτεινής Πλευράς και δίνει έναν σοβαρό και άκρως προσωπικό δίσκο, σε συνεργασία με πολύ κοντινά του άτομα (DJ Bedman, DJ ALX, Τάκι Τσαν, Εισβολέας, Εστερίνα).

Καλύτερα κομμάτια: «Του Δρόμου η Τέχνη», «Μεταξύ Ουρανού και Γης», «Μια Συνηθισμένη Μέρα», «Μαγικό Χαλί», «Όλα για το Δήθεν».

1. Ταφ Λάθος – Ήταν Περίεργη Κατάσταση
Ήταν Περίεργη ΚατάστασηΤο Ήταν Περίεργη Κατάσταση είναι η δεύτερη σόλο κυκλοφορία του Ταφ Λάθος, 5 χρόνια μετά το Κάνοντας μια Βόλτα.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε μέσω της B-Muzic ευρέως μέσω διαδικτύου, ενώ κόπηκαν και λίγα αντίτυπα που δόθηκαν αποκλειστηκά σε συναυλίες. Ο Ταφ εδώ, τιμά τις Ψυχοδραμίτικες καταβολές του, αλλά αποκτά και ένα εντελώς δικό του ύφος και στυλ που θα διατηρήσει και σε μελλοντικές του κυκλοφορίες. Το μόνο πρόβλημά μου με τον δίσκο είναι πως η διάρκειά του είναι ελάχιστα πάνω από μισή ώρα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1!

Απ’ τον δίσκο, το κομμάτι «Ξέρω πια Πόσο Διαρκεί» επιλλέχθηκε να γίνει video clip, το οποίο πλέον έχει σχεδόν 2,000,000 προβολές!

Καλύτερα κομμάτια: «Λίγα Λόγια από Εμάς, για Εμάς», «Ξέρω πια Πόσο Διαρκεί», «Συναισθήματα», «Χωρίς Βαρύτητα».

Honorable mentions: DJ the Boy – Grand Champion Hot Joints, Ψυχόδραμα07 – Στο Στόμα της Πόλης, Υποχθόνιος – Βρώμικο Side A, Ορθολογιστές – Μια Νύχτα Μετά την Τελευταία Μέρα, Αθέατος – Ιστορίες απ’ την Αθέατη Πλευρά