Ετικέτες

, , ,

7. Φιγούρες – Ανορθόγραφα Ποιήματα
a0221900370_2Είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν έχεις ιδέα τι είναι οι Φιγούρες. Ε, λοιπόν οι Φιγούρες είναι ένα σχήμα απ’ την Αλεξανδρούπολη αποτελούμενο απ’ τον Αντιθετικό και τον Κριτή (τον γνωστό).

Παραγωγικά ο δίσκος είναι κομπλέ (λογικό, έχει Κριτή από πίσω) αλλά το δυνατό σημείο του δίσκου είναι το σκοτεινό ύφος των στίχων. Όλα τα κομμάτια μου βγάζουν την αίσθηση βροχερού Σαββατιάτικου πρωινού το Νοέμβρη. And that’s nice. Γενικά πολύ δυνατό αλλά και πολύ υποτιμημένο δισκάκι.

Καλύτερα κομμάτια: «Μαύρο Σάββατο», «Το Κρατητήριο», «Αυτό το Βλέμμα σου».

6. Tsaki/Στυλ Μω – Από το Μέλλον EP

Το δίδυμο απ’ το Joker/Two-Face project κυκλοφόρησε το 2014 το EP προπομπό του J2F II που βγήκε μέσω ίντερνετ ένα χρόνο αργότερα.

Τα gimmicks παραμένουν ως έχουν στο EP, καθώς η Gothamtape μυθολογία καλά κρατεί. Ο Tsaki παραμένει Joker (και γράφει στη γλυκιά Harley Quinn) και ο Μω ο Two-Face. Στιχουργικά λοιπόν οι τύποι παραμένουν κάφροι και abstract. Τεχνικά απ’ την άλλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Από το Μέλλον», ο Tsaki κατουράει το 90% της σκηνής. Τουλάχιστον το 90%!

Παραγωγικά πάντως η απουσία του Jessy Blue είναι αισθητή…

Καλύτερα κομμάτια: «Από το Μέλλον», «Το Groupie», «Cowboy».

5. cortes & k_os – Phonotribe Project
Phonotribe Project

Ίσως ο πιο ασυνήθιστος δίσκος της χρονιάς.

Και όταν λέω ασυνήθιστος το εννοώ. Δε θα ακούσεις ούτε τους τυπικού rap στίχους της Ελληνικής Σκηνής εδώ μέσα, ούτε και τυπικές παραγωγές. Δίσκος απαισιόδοξος, με experimentaloindustrialoDnB μουσικά στοιχεία (τι?) και περίεργες ερμηνείες. Με λίγα λόγια, ο δίσκος δεν είναι για όλους και είτε θα τον αγαπήσεις ή θα τον μισήσεις, νομίζω δεν παίζει μέσος δρόμος.

Καλύτερα κομμάτια: «Εσωτερικής Κατανάλωσης», «01001101», «Πληγή σε Αργή Κίνηση».

4. Ραψωδός Φιλόλογος – Κελί 218
Κελί 218Το Κελί 218 είναι η επιστροφή του ΡοΦί σε φόρμα.

Μετά τον μέτριο Ακρωτηριασμένο Αχιλλέα και 3 χρόνια απουσίας (απ’ τη σόλο πορεία του) ο Ραψωδός Φιλόλογος κυκλοφορεί ένα δυνατό δίσκο, με καθαρά προσωπικό και conscious περιεχόμενο, μηδαμινό battle, μια συμμετοχή (Marco Bartoli), παραγωγές του Κριτή και επιτέλους ΛΙΓΟ ΟΥΣΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.

Ο ΡΦ κόβει τις πολλές πολλές μαλακοφλυαρίες-παύλα-λέω-πράγματα-απλά-για-να-το-παίξω-λίγο-κουλτουλούγκρα. Και έτσι με μια απλή αλλαγή βγάζει δισκάρα.

Καλύτερα κομμάτια: «Χρυσομαλλούσα», «Πόσο Κράτησε Αυτός ο Χειμώνας?», «Ατυχές», «Κουστώ».

3. Flektos – F
F

Το F είναι κάπως περίεργος δίσκος. Ή τουλάχιστον έχει περίεργο effect πάνω μου. Γιατί, παρ’ ό,τι δεν έχει μέσα ούτε τρελά flows, ούτε καταπληκτικούς στίχους, ούτε κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο, απλά γαμάει. Είναι το αντίθετο φαινόμενο Λόγου Απειλή!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά το album αυτό μου βγάζει μια απίστευτη συνοχή, ενώ σκάει υπέροχα στο αυτί. Και είναι αλήθεια πως είναι πολύ πιο κοντά στα original Flowjob απ’ οτιδήποτε έβγαλε ποτέ ο Anser και ίσως γι αυτό να μου αρέσει τόσο. Πάντως είναι δίσκος δουλεμένος καλά σε όλους τους τομείς (στίχοι, beats, εξώφυλλα, τα πάντα κομπλέ). Στις συμμετοχές βρίσκουμε μέλη των FJ και μόνο (περισσότερο Sadacore, λιγότερο Barrion & Anser).

Καλύτερα κομμάτια: «Τα Πιστόλια στο Bar», «Νύχτα», «Μες στα Στενά», «Από Καρδιάς», «Πες μου τι Φταίει».

2. Κακοήθης & Ε.Π. – Χάσε την Πίστη σου II
Χάσε την Πίστη σου ΙΙΤο original Χάσε την Πίστη σου δε με τρέλανε προσωπικά, αν και αναγνώριζα την βελτίωση τον 2 MCs σε σχέση με παλαιότερές τους κυκλοφορίες.

Σε θέμα flows και στυλ δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το ΧΤΠ 1. Ούτε και παραγωγικά είναι αλλαγμένος ιδιαίτερα ο δίσκος μιας και στην παραγωγή επιστρέφει ο Jessy Blue. Η ουσιαστική (και αναγκαία) αλλαγή έγινε στο θέμα στίχου, με τους Κάκο και Ε.Π. να διατηρούνε βέβαια το battle ύφος τους αλλά να εμφανίζουν και άλλες πιο προσωπικές πτυχές τους στα κομμάτια τους. Θα παρατηρήσετε άλλωστε πολλές φορές στη διάρκεια του CD στίχο «ερωτικό».

Εκτός των (ex)BDC συμμετοχών, στο δίσκο συμμετέχουν και ο Θύτης, ο Paro και ο Τάκης (θυμίζοντας παλιό-κακό-Τυμβωρύχο).

Καλύτερα κομμάτια: «Εξαφανίζονται», «Παράδεισος και Κόλαση», «Δαιμονισμοί», «Από τον Βράχο».

1. Lex – Ταπεινοί και Πεινασμένοι
Ταπεινοί και ΠεινασμένοιΑπλά δισκάρα. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως δεν την εκτίμησα με την πρώτη ακρόαση.

Το Ταπεινοί και Πεινασμένοι είναι το Ρίμα για Χρήμα του 2014, που αντί για την Αθήνα εκτιλίσσεται στη Θεσσαλονίκη και αντί για έναν πιτσιρικά Τάκη έχουμε έναν 30άρη Lex. Σχεδόν κάθε στίχος του Lexαρου είναι και μια εικόνα. Δηλαδή όταν σου λέει:

«Περίεργες ώρες, Copa Libertadores,
την είδα να ποντάρω στη χειρότερη απ’ όλες.
Γιάννη δώσε σημείο, άσσο, χινάρι ή δυο
μετά φιλάω το δελτίο μπας και πάω ταμείο»
ή
«Συμπλοκές, αίμα στα πεζοδρόμια, μαχαιριές
είδα ένα φίλο μου στον ύπνο μου να πέφτει απ’ αυτές,
είδα την έτσι στην πλατεία μ’ ένα φλώρο προχθές
γιατί ο πόνος ειν’ αόρατος μα οι ουλές φανερές»

Ε, του πούστη θα το νιώσεις, θα το δεις και θα σου θυμήσει και κάτι. Ο στίχος είναι άμεσος, περιεκτικός, προσιτός και καθημερινός. Α, και επίσης καλύτερος απ’ οτιδήποτε έχεις γράψει ο αγαπημένος σου MC εδώ και καιρό.

Καλύτερα κομμάτια: «Καταδίκη», «Άιντα Τζόνυ», «Ο Κόσμος Κακός», «Φράχτης», «Οι Λοβοτομημένοι».

Honorable mention: Μόνιμος Κάτοικος – Hansel & Gretel, Active Member – Cosmos Alivas, Eversor – Lacrima of Iris