MCs και συγκροτήματα που ίσως δεν έχεις ακούσει (και θα ‘πρεπε).

Λοιπόν, λοιπόν, εγώ, ο σπουδαίος και φανταστικός Danny Fidelos (no psonio) την είδα Rico και Ξέρω τι Θέλετε (αλλά δυστυχώς δεν πηδάω τη Στικούδη). Θέλετε προτάσεις για νέα ακούσματα από πιο «άγνωστους» σχετικά MCs. And that’s you’ll get peachessssssss.


Atai

atai front.jpg

Γαμώ τους MCs που η αλήθεια είναι όταν τον πρωτοάκουσα είπα «WTF ΤΙ ΕΠΑΘΕ Ο ΜΑΝΙ». Όμως (αν και όντως θυμίζει Μάνι σε παλιότερά του κομμάτια) ο Atai έχει δικό του ύφος και στυλ, ενώ το δυνατότερό του σημείο είναι το flow του. Τελευταία του κυκλοφορία είναι το «Αμφίδρομος Τέχνη» του 2015 (μαζί με τον Orphanatic) ενώ την τετραετία 2009-12 κυκλοφόρησε 7 solo mixtape!


Senza

Για τον Senza δεν έχω να πω πολλά πράγματα που δεν έχω ήδη πει στο 7CDs του 2008 στο οποίο και η (μοναδική σόλο) κυκλοφορία του «Είναι Γιορτή» πήρε την πρώτη θέση.

Ο Senza λοιπόν, ήταν MC στο γκρουπ Ex Cera Terra με τον Εξωκοσμικό και την Λίλιαν, με τους οποίους είχε βγάλει ένα δίσκο το 2006, με τίτλο Όταν το Χθες Συναντά το Αύριο. Το 2008 κυκλοφόρησε το σόλο του και δυστυχώς από τότε έχει εξαφανιστεί πλήρως απ’ το μουσικό χάρτη, κι εγώ ακόμα ελπίζω για μια επιστροφή με νέο δίσκο…


Λ.Ο.Σ.

Ίσως ο παλιότερος MC στο αφιέρωμα, ο οποίος όμως (δυστυχώς) έχει μόνο μια κυκλοφορία στο ενεργητικό του («Εν Πλω», 2009, σε συνεργσία με τον DJ Rsn), ο οποίος για μένα ήταν και ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς του.

Ο Λ.Ο.Σ. έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή με τη συμμετοχή του στο «Μέσα απ’ τη Ζούγκλα του Μπετόν», κομμάτι που συμπεριλαμβανόταν στο δίσκο των Παρεμβολών «Εν Όψει» το μακρινό 1999! Το στυλ του Έλληνα ράπερ, ίσως αποθήσει μερικούς όμως, μιας και το φλόου του ισορροπεί μεταξύ Razastarr και Aesop Rock, ενώ ο στίχος του είναι βασικά κοινωνικός, αλλά με αρκετά abstract στοιχεία. Απολαύστε:


Elephant Phinix

Ή αλλιώς ο καλύτερος αγγλόφωνος MC στην Ελλάδα. Πραγματικά πολύ καλός και σε στίχο και σε φλόου και έχει δώσει και δυο δισκάρες («Patience is Gold» του 2012 & «The Gutter Twinz» μαζί με τον Noaone του 2013). Συνεργάζεται κυρίως με την Beatquick, ενώ παλιότερα ήταν και μέλος της Tomahok.


AFEZZ

12366491_647753188697830_7677113862573756144_n.jpg

Ο τελευταίος εκπρόσωπος του early 90s rap σε στυλ Lords of the Underground στην Ελλάδα (ή τουλάχιστον ένας απ’ τους 3-4 τελευταίους). Αρκετό υλικό στην πλάτη του με καλύτερο όλων των δίσκο του «Ο Φύλακας του Funk» του 2013, ενώ φέτος κυκλοφόρησε και τον δίσκο «Το Βρωμόμπιτο» που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.


Fee

 

12011369_698378080262873_5531198922224104456_n.png

Απ’ τους πολύ low profile rappers με αρκετό υλικό και χρόνια στην πλάτη του (τουλάχιστον 10 χρόνια). Ξεκίνησε με τους Δ.Ι.Α. (στους οποίους ήταν και ο Pero των RNS) και το δίσκο «Διαστροφή» το 2007, το 2010 έβγαλε το σόλο δίσκο «XXI», το 2012 το δίσκο 4:48 με τον Kidmaster και πέρσι την «Tarantula» με τον Τσέκο από Απρόσωπα Πρόσωπα.


Σίφουνας

«Σίφουνας, εξειδικευμένα πάντα lines,
μέγας διδάκτωρ σε στοές, μύηση ραπάδων στα punchlines
είναι τ’ ομώνυμο κομμάτι, μόνιμα το μάτι κόκκινο
είμαι κόκκαλο, πίνω mojito απ’ το ιερό δισκοπότηρο»

Ο Σίφουνας έκανε τα πρώτα του βήματα (κλισέ φράση spotted) στην Ελληνική σκηνή δίπλα στον N-Arrow και τον Μορφέα ως Intifada με τους οποίος κυκλοφόρησε 2 δουλειές, το «Mojito & Επανάσταση» και το «Cthullu Mixtape» ενώ αργότερα έβγαλε και κάποια χύμα κομμάτια με τον Obnoksious Kas σαν 187. Πολύ έξυπνος και ατακαδόρικος στίχος με καλό φλόου και επιθετική φωνή. Τσεκ εν αναμονή της «Ωρόρας»:


Αθέατος

Ακόμα ένας MC με χρόνια πορείας στην πλάτη του, με 3ς σόλο κυκλοφορίες (εκ των οποίον οι 2 concept albums) ο οποίος όμως δεν έχει ιδιαίτερη αναγνώριση απ’ το κοινό. Και αυτό γιατί είχε την ατυχία να έχει το στίγμα του Family στην πλάτη του.


Ανάρχων

«Aλχημείες με verbs και nouns,
backflip halfpipe grind σε practice rounds,
σε πυρωμένα κάρβουνα τα μούτρα τους βουτάω
σαν τον Sandor Clegane The Hound»

MC απ’ τον Βόλο (νομίζω) με δυο δουλειές στο ενεργητικό του, το σόλο «Vice Verses» του 2012 και το περσινό EP «Έτσι Ακονίζω τους Κυνόδοντες» με τον Madking. Γενικά των θεωρώ απ’ τους τεχνικά πολύ καλούς MCs της Ελλάδας ενώ είναι και αρκετά καλός στιχουργικά.


Παλάτια Πέφτουν

 

front.jpg

«Κάνει το Μηδενιστή ο Νίτσε Μεγάλο Ήρωα, το ‘πιασες?»

Κοινωνικοπολιτικός στίχος, ατάκες και περίεργα φλόου. Περιέργος συνδιασμός θα μου πεις. Ακουσέ τους θα σου πω εγώ. Η μοναδική τους κυκλοφορία βγήκε το 2015, είχε τίτλο «Humanus Experimenta» και γαμάει.


Το Μίασμα

«Δεν κρύβομαι πίσω από λόγια τρίτων.
Δεν κρύβομαι στα αγχολυτικά κι έχω καθήκον.
Παράδοση σκέψης κι οργής κάνω κατ’ οίκον.
Εξόριστος στην γη των κατεστραμμένων πιθήκων.»

Ίσως ο καλύτερος έλληνας MC με πολιτικό (κυρίως) στίχο. Των μάθαμε δίπλα στο Σφάλμα πριν 6 χρόνια με την κυκλοφορία της Ρώμης, ενώ πέρσι κυκλοφόρησε και την πρώτη του σόλο δουλειά με τίτλο «Ξένος στη Ρώμη Ι: Περιθώριο», μετά από χρόνια στα οποία έδινε μόνο ανεξάρτητα κομμάτια.

 


Υπάρχει κάποιος MC ή κάποιο συγκρότημα που να πιστεύετε πως ανοίκει σε αυτό το αφιέρωμα και δεν αναφέρθηκε? Υπάρχει κάτι που δε σας άρεσε στη λίστα? Αφήστε ένα comment από κάτω και πείτε τι γνώμη σας.

Επίσης, όσοι θέλετε πατήστε και ένα like στη σελίδα του Ιππότη Νάνε στο Facebook για να ενημερώνεστε για μελλοντικά άρθρα.

7 σκέψεις σχετικά με το “MCs και συγκροτήματα που ίσως δεν έχεις ακούσει (και θα ‘πρεπε).

    1. Ε, κοίτα αντικειμενικά θα μπορούσαν να υπάρχουν πάρα πολλά άτομα στη λίστα αλλά δυστυχώς θα ήταν καμιά 5άρα χιλιάδες λέξεις. Όσο για τους Scripta Manent, για ποιο απ’ τα δυο συγκροτήματα λες?

      Μου αρέσει!

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο... ΜΠΟΡΕΙΣ.