Ετικέτες

,

«Έχω σοβαρό το λόγο να βγάλω γκόμενα την απουσιολόγο» ράπαρε ο τηλεοπτικός Λεωνίδας πριν 17 χρόνια, σ’ ένα απ’ τα πρώτα επισόδεια του 10 Λεπτά Κύρηγμα.

Σ’ αυτή τη σειρά, είδαμε και μια απ’ τις καλύτερες αναπαραστάσεις της ελληνικής ραπ σκηνής στην τηλεόραση. Όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Όταν λες σε κάποιον «ραπ στην εγχώρια τηλεόραση» σκέφτεται τούτο ‘δω το έκτρωμα:

Γενικά όμως τι συμβαίνει αυτές τις σπάνιες φορές που το ραπ και η TV τυχαίνει να κάνουν crossover?

Κάποιες φορές αυτό μπορεί απλά να σημαίνει πως κάποιος έλληνας ράπερ είναι κριτής κάποιας εκπομπής. Όπως ο Μέθυσος (Βαβυλώνα/Stavento) στο μουσικό reality The Voice. Ή ακόμα καλύτερα όταν έχει κάποιο ρόλο σε σίριαλ. Ο RG είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έχοντας περάσει από 3 διαφορετικές σειρές (Τρεις Χάριτες, 10 Λεπτά Κύρηγμα, Ευτυχισμένοι Μαζί), αλλά δεν είναι μόνος, μιας και ο Μιθριδάτης και ο Dash των Παρεμβολών έχουν κάνει το πέρασμά τους απ’ το γυαλί της μικρής οθόνης (γραφική ατάκα, το ξέρω, αλλά δε μπορώ να γράφω όλη την ώρα TV, θα σας σπάσω τ’ αρχίδια). Ο Μιθριδάτης με ένα σύντομο guest στο Μίλα μου Βρώμικα του Mega, ενώ ο Dash έχει μια guest εμφάνιση στην Πολυκατοικία ενώ είχε και recurring ρόλο στο Με Λένε Βαγγέλη (και τα δυο του Mega). Επίσης blink-and-you-miss it guest εμφανίσεις στο 10 Λεπτά Κύρηγμα είχαν η Μαριλέττα, ο G-Bani και ο Λεκτικός (και νομίζω ο Σέξπυρ στο επισόδειο με τους Bomfunk MCs αλλά δεν τον κόβω κιόλα). Όσο για παρουσίαση εκπομπής? Ο NiVo και η Φαμιλιώτικη κλίκα του παρουσίαζαν εκπομπή στο MAD, ενώ τα Ημισκούμπρια γύρω στο 2000 είχαν δική τους χιουμοριστική εκπομπή στο Star, με τίτλο Show Funkin’ What (απ’ την οποία τα μόνα που θυμάμαι να βλέπω είναι α) πρώτη φορά το κλιπ του Πιπινολάτρης Γερογόης, β) τον Πρύτανη ντυμένο κοτόπουλο).

Παραλίγο εκπομπή στην (κρατική) TV είχαν και ο DJ ALX με τον Evnus στην οποία είχαν σκοπό να παρουσιάζουν μπάντες από διάφορα «alternative» μουσικά είδη. Η εκπομπή δεν προβλήθηκε ποτέ, αλλά το πρώτο, πιλοτικό (και μοναδικό) επισόδειο υπάρχει διαθέσιμο για προβολή στο YouTube εδώ:

Βέβαια η πιο συνηθισμένη εμφάνιση ενός hip-hop καλλιτέχνη στο τηλεοπτικό γυαλί είναι για να παίξει τα κομμάτια του και να προωθήσει τη μουσική του. Και θα καθόμουν να γράψω αναλυτικά ποιος έχει παίξει που, αλλά θα καταλήξω να γράφω κανένα 25άρι χιλιάδες λέξεις και είναι κρίμα και για σας και για μένα. Γενικά πάντως αυτοί που έχουν στηρίξει τη φάση περισσότερο είναι η κλίκα των Ράδιο Αρβύλα (στην εκπομπή έχουν περάσει από Ταραξιά και Pro Sinnerz, μέχρι MC Yinka και Λόγο Απειλή). Και όχι μόνο μέσω του Ράδιο Αρβύλα αλλά και από παλιότερες δουλειές των παρουσιαστών, μιας και ραππάδες κάναν εμφανίσεις στο Κομφούζιο αλλά και στην εκπομπή Jammin του Στάθη Παναγιωτόπουλου στην ΕΤ3 στην οποία είχαμε και αυτή την εμφανισάρα των αδερφών Χθόνιων:

Και μιας και λέμε για τηλεοπτικές εμφανισάρες του Ύπο, μην ξεχνάμε πως «η φάση είναι ΖΝ»:

Και σιγά σιγά περνάμε στις cringe αναπαραστάσεις την hip-hop στην τηλεόραση (όπως ωραιότατα μας προετόιμασε ο συνδιασμός Ύπο-Πάνια). Μιας και εκτός απ’ τον Ρώμα και το «τσούκο-τσούκου τσα» του έχουμε και κάτι μούλικα σε σειρές όπως οι Βασιλιάδες και το Παιδική Χαρά να είναι και καλά ραπέρζ. Ή κάτι τέτοιο. Βασικά σ’ αυτό δεμπαίρνω κι όρκο κιόλας, δεν έβλεπα καμία απ’ τις δυο σειρές, αλλά αυτό μου έχουν πει, αυτό σας λέω. Στα εξίσου cringe σκηνικά, εμφανίσεις διαφόρων ράππερ σε μεσημεριανά. Και όχι απαραίτητα επειδή φταίνε οι MCs έτσι. Αλλά ξες, είναι μεσημεριανό, μιλάμε κυριολεκτικά για την κωλοτρυπίδα της (ήδη σκατένιας) ελληνικής TV. Παράδειγμα? Πάρτε αυτό:

Κάτι σπάνιο είναι τα name drops ελληνικών συγκροτημάτων. Βασικά είναι τόσο σπάνιο που νομίζω έχει γίνει σε μόνο δυο σειρές. Σε ένα επισόδειο του 10 Λεπτά Κύρηγμα (που βλέπουμε για νιοστή φορά στο αφιέρωμα) στο οποίο ο Λεωνίδας γυρνάει από συναυλία, και ακολουθεί η εξίς στιχομυθία με τη γιαγιά του Κικίτσα:

Κικίτσα: Για πες μας, και πως πέρασες στη συναυλία?
Λεωνίδας: Γιαγιά μου ψώνιο ήτανε!
Κικίτσα: Ποιος τραγουδούσε για πες μου?
Λεωνίδας: Οι Terror X Crew, οι Active Member, οι Ζωντανοί Νεκροί, οι Γνωστοί Άγνωστοι…

Ενώ έχουμε και το name-drop (ή μάλλον symbol-drop?) των ZN στο Με Λένε Βαγγέλη εδώ:

Με λένε Βαγγέλη (trailer).mp4_snapshot_02.02_[2017.10.17_09.13.03].jpg

Και για να κλείσουμε το αφιέρωμα θέλω απλά να δούμε τους νικητές της κατηγορίας καλύτερου Hip-Hop Video Clip των MAD Video Music Awards ανά τα χρόνια (και να κλάψουμε όλοι μαζί αγκαλιασμένοι):
2005: Γυναίκες (Goin’ Through Ft. TNS, Αλέξης Δ.)
2006: Έρωτα ή Πόλεμο (Άννα Βίσση Ft. Goin’ Through)
2007: Σχολείο 2006 (Goin’ Through Ft. Πασχάλης, TNS, Ταραξίας, Θηρίο)
2008: Μέσα σου (Stavento)
2009: Πριν σε Γνωρίσω (Τα Κακώς Κείμενα) (Stavento Ft. Shaya)
2010: Τους Πονάει (Vegas)
2011: Σαν Έρθει η Μέρα (Stavento Ft. Ήβη Αδάμου)
2012: Mια Ζωγραφιά (Ο Κόσμος Μας) (Μηδενιστής Ft. Demy)
2017: Ferrari (SNIK)

Την επόμενη φορά λοιπόν που σας χαλάσει το πως τα media βλέπουν τη «φάση» σας/μας, απλά σκεφτείτε, η Άννα Βίσση έχει βραβείο καλύτερου Ελληνικού Hip-Hop Video Clip σύμφωνα με την ελληνική TV.

 

Advertisements