Ετικέτες

, ,

Νέα σειρά άρθρων! Youwho (γιούχου)!

Νομίζω η ιδέα πίσω απ’ αυτή τη σειρά αφιερωμάτων είναι φανερή και απ’ τον τίτλο. Fails. Αποτυχίες ρε παιδάκιμ. Πράγματα καταδικασμένα απ’ την αρχή, κακές ιδέες, ωραίες ιδέες με σάπιο αποτέλεσμα etc.

Και δε νομίζω πως μια τέτοια σειρά θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάτι άλλο πέρα απ’ τον Δεύτερο Τόμο, το σημαντικότερο ελληνικό ραπ CD που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω. Και όταν λέω μερικά, εννοώ 20. Στις 20 Μαρτίου του 1998 κυκλοφορεί απ’ την ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και την FM Records ο πρώτος full length δίσκος των Ζήτα Νι (οι οποίοι μέχρι τότε είχαν μια κυκλοφορία, το EP «Στη Χώρα των Καλύτερων MCs/ ΖΝ Εντολές»). Ο Πρώτος Τόμος λοιπόν, βγαίνει στα καταστήματα σε μορφή κασσέτας και CD και προκαλεί με το περιεχόμενό του την πολιτεία να το censorάρει. Φυσικά ορδές καυλωμένων έφηβων αγοράζουν το δίσκο και καυλώνουν ακόμα περισσότερο με το περιεχόμενο, γιατί στην τελική τι θέλει ένας 16άχρονος ραποακροατής που δεν έχει ήδη μέσα Ο Πρώτος Τόμος?

Μέσα στη συσκευασία του δίσκου, οι ΖΝ (βασικά λογικά ο ALX) έχουν φροντίσει να μας γράψουν τι θα δούμε προσεχώς απ’ την ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Τον Δεύτερο Τόμο βιάστηκες να πεις. Ε, όχι. Το Ρίμα για Χρήμα και τη Γεύση του Μένους των Terror X Crew. Δισκάκια τα οποία κυκλοφόρησαν ένα χρόνο μετά…

Το 1999 λοιπόν κυκλοφορεί το θρυλικό Ρίμα για Χρήμα. Και στα προσεχώς του δικού του booklet βλέπουμε τις εξίς κυκλοφορίες:

  • Υποχθόνιος/Καταχθόνιος – ΚΑΤΑ.Ρ.ΥΠΟ 2000
  • Μηδενιστής – Μεγάλος Ήρωας
  • Τυμβωρύχος/Εισβολέας – Θεωρία και Πράξη
  • Η ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Παρουσιάζει: Μέρος Πρώτο

IMG_20180104_195530.jpg

«WTF? Που είναι ο Δεύτερος Τόμος» σε ακούω να ρωτάς.

Και η αλήθεια είναι πως δεν έχω σαφή ή σίγουρη απάντηση, μπορώ να κάνω μόνο εικασίες…

Εικασία 1:

Δεν είχαν πάρει ακόμα απόφαση να δουλέψουν σε δεύτερο ομαδικό CD, αφού είχαν σκοπό να κάνουν το σύστημα των Wu, να βγάζουν δηλαδή διάφορα (κατά κύριο λόγο σόλο) projects στο μεσοδιάστημα των μεγάλων ομαδικών κυκλοφοριών (με λίγα λόγια ότι κάνει και η MARVEL με τις ταινίες της αυτή τη στιγμή, λελ).

Εικασία 2:

Η απόφαση είχε παρθεί να γίνει Δεύτερος Τόμος, αλλά είχαν ήδη κάτσει στο μάλιστα επειδή ο Τάκης ήθελε να κάνει το Τιγρέ, με αποτέλεσμα ό,τι είχαν ετοιμάσει για τον Δεύτερο Τόμο μέχρι εκείνη την περίοδο να έχει γίνει ήδη η βάση για τον Μεγάλο Ήρωα.


Όπως και να έχει αυτό που είναι γνωστό σήμερα είναι πως μεταξύ της κυκλοφορίας του Πρώτου Τόμου (1998) και του Μεγάλου Ήρωα (2002) οι ΖΝ σίγουρα προσπάθησαν να ετοιμάζου μια ομαδική κυκλοφορία και απέτυχαν. Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο fail στην ιστορία της μη-κυκλοφορίας του δίσκου.

Έμεινε τίποτα καλό απ’ όλο αυτό? Ναι, ο Μεγάλος Ήρωας. Πολλά κομμάτια (όπως το «Άστο να Γνωστοποιηθεί» και το «Προκαλώντας τους MCs») ήταν γραμμένα για το Δεύτερο Τόμο.

Οι ΖΝ μπαίνουν σε μια περίεργη μεταβατική περίοδο. Ο Δεύτερος Τόμος είναι εντελώς νεκρό project (αλλά το κοινό το ζητάει ακόμα, ακριβώς όπως και σήμερα).

Το 2004 έχουμε δυο ΖΝ κυκλοφορίες που μάλλον σκοτώνουν οριστικά τα όνειρα για ύπαρξη Δεύτερου Τόμου. Ο Μήδε, αν και ακόμα μέλος της FM βγάζει το «Στίχοι σα Φωτιά» όχι απλά χωρίς ΖΝ feat και ΖΝ λογότυπα, αλλά και με την εξής ατάκα στο booklet:

«Κοιτάξτε, βασικά εκτός από αυτούς που βοήθησαν να γίνει αυτός ο δίσκος, δεν έχω να ευχαριστήσω κανέναν άλλο.»
-Μηδενιστής, 2004

Άουτς.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν ο Χαρμάνης και ο Τάκι Τσαν «Το Σχολείο», με τους υπόλοιπους ΖΝz να λείπουν. Στο δίσκο υπάρχει το κομμάτι «Τι Παίζει». Το οποίο όπως έχω ξαναπεί είναι (τουλάχιστον από πλευράς Τάκη) diss στον Μήδε («Τι παίζει με τη μύτη σου εκεί Πάνο?»).

Ξέρω πως μερικοί από εσάς είσαστε σκαλωμένοι, και θα μου πείτε πως λέω μαλακίες και δεν είναι diss, η παράγραφος που ακολουθεί είναι απ’ την επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο hiphop.gr το Φλεβάρη του 2005:

«Ο δίσκος είναι στα πλαίσια του γνωστού battle rap των ΖΝ. Έχει μερικά «φωτογραφικά» κομμάτια για γνωστούς MCs που ο Χαρμάνης και ο Τάκι Τσάν θέλουν να στοχεύσουν με τις ρίμες τους. Ακούστε τα κομμάτια «Τι παίζει», «Άπληστος-Άχρηστος» και θα καταλάβετε αν παρακολούθασατε από κοντά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις σχέσεις των ΖΝ και των υπόλοιπων. Το μόνο που λείπει απ’ αυτά τα κομμάτια είναι το όνομα (ή όχι;) των ατόμων που θίγονται.»
-Frozen, 2005

Με λίγα λόγια, ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΟΥ ΕΚΕΙ ΠΑΝΟ?

 

 

 

Και όντως το project έμεινε νεκρό από πλευράς ΖΝ. Το Σεπτέμβρη του 2005 ο Ύπο σε συνέντευξή του έλεγε:

«Τι να σου πω εγώ; Ρώτα τον Τάκι Τσαν και τον Μηδενιστή. Εγώ ΖΝ είμαι. Αυτοί οι δύο δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους μουσικά.»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ύπο αποκαλύπτει (1!!!!!11ένα) πως μια απ’ τις ιδέες που υπήρχαν από πλευράς DJ ALX για το Δεύτερο Τόμο ήταν να γίνει με Nu Metal ήχο, και στην ουσία το project πέθανε γιατί ο καθένας ήθελε άλλαντάλλων γι αυτή την κυκλοφορία (άρα fail no. 2 I guess).

Παρ’ όλα αυτά τα επόμενα χρόνια (απ’ το 2005-06 και μετά) οι φήμες για ΖΝ επανένωση και κυκλοφορία του Δεύτερου Τόμου φούντωσαν. Είχαμε απ’ τη μία τη συναυλιακή τους επανένωση με το διήμερο live στο Underworld το Μάρτη του 2006 (με πολλά άτομα να ρωτάνε αν το live θα είναι παρουσίαση του Δεύτερου Τόμου) όπως και την πρώτη τους εμφάνιση (τουλάχιστον και οι 5 μαζί) στη Θεσσαλονίκη και τον Μύλο, ένα μήνα νωρίτερα.

poster.jpg

Απ’ την άλλη είχαμε και τους ίδιους να teasάρουν το Δεύτερο Τόμο πλέον εντελώς απροκάλυπτα, όπως ο Ύπο στο «Ποιους Ακούς» του 2008:

«Θα θέλατε πολύ, μα δεν ισχυεί, οι Ζήτα Νίτα ήταν, είναι και θα είναι μαζί.
Μόλις σκάσει το CD θα το βουλώσουνε πολλοί, ο Δεύτερος Τόμος δεν θ’ αργήσει να βγεί.»

 

 

Την ίδια χρονική περίοδο 2008-09 βγαίνουν στο internet φωτογραφίες με όλους τους ΖΝ στο studio να ηχογραφούν, και κάπως έτσι ξεκινάει το δεύτερο μεγάλο κύμα αναμονής του δίσκου, που φυσικά κατέληξε με τη σειρά του στο 3ο fail.

Και αυτό γιατί, όντως κομμάτια ηχογραφήθηκαν, αλλά ήταν για το Ρίμα για Χρήμα 2 που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2009 (με πιο σημαντικό απ’ αυτά το «Στην Πίπα», ένα απ’ τα λίγα κομμάτια στο οποίο χώνουν και οι 5 μαζί).

Ακολουθει ακόμα μια νεκρή περίοδος, κατά την οποία το hype έχει μεταμορφωθεί σε meme, ενώ άλλες ανακοινωμένες δουλειές που αργούσαν να βγουν (όπως η Εκδοχή Έψιλον, το Εύφλεκτον και οι Μηχανές) χαρακτηρίζονταν Δεύτεροι Τόμοι.

Όλα άλλαξαν βέβαια όταν έσκασε το θρυλικό πλέον, ΖΝ challenge του Τάκη στα άλλα μέλη. Επειδή αυτή τη στιγμή δε μπορώ να βρω ενεργό link, το ζουμί της υπόθεσης ήταν «Δεύτερος Τόμος, είσαστε μέσα»?

Και ήτανε. WTF. The madman has done it! Πλάκα-πλάκα πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό.

Είδαμε lives:

1.jpg

(είχα πάει σ’ αυτό, γάμησε)

Είδαμε studio sessions σε livestream (ταφέρανόλαπρώτοιγιαο):

 

Μέχρι και EP βγήκε, όπως ακριβώς είχαν κάνει με το «Στη Χώρα των Καλύτερων MCs/ ΖΝ Εντολές» που ήταν προπομπός του Πρώτου Τόμου, έτσι και το «Πάσα Ντουμάνια/Παραισθήσεις» θα ήταν προπομπός του Δεύτερου!

znita.jpg

Και τελικά? Τελικά παπάρια. Σπάσανε. Ο Τάκης ξεκίνησε να κράζει τους άλλους σε συνεντεύξεις του στο Oneman, αποσύρθηκε απ’ το ραπ για δεύτερη φορά, επέστρεψε και έφτιαξε το Συνταξιούχοι Crew τη ΛΕΓΕΩΝΑ, ο Μήδε ξεκίνησε να ετοιμάζει το Μεγάλος Ήρωας 2 (που ακόμα το περιμένουμε), ο Ύπο έγινε λίγο πολύ mainstream φαινόμενο και ξεκίνησε να βγάζει φράγκα από clubάκια και ο Χάρμα με τον Κάτα (αφού πρώτα υποσχέθηκε και σόλο λελ) επέστρεψαν στην αφάνεια στους χαμηλούς τόνους που είχαν και πριν.

4 προσπάθειες, 4 fails, 0 Δεύτεροι Τόμοι…