Ετικέτες

, ,

Εδώ είσαι. Θα σε μάθω μπαλίτσα σήμερα. Κόντρες, αυτός ο άγνωστος φίλε. Και ίσως η καλύτερη δυνατή αρχή είναι με την παλιότερη κόντρα out there, Imiz Biz Vs. Freestyle Productions.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1992 με τη δημιουργία των Ημισκουμπρίων με την πρώτη τους μορφή και με το όνομα Αδιάφθοροι. Ένα χρόνο αργότερα λάβανε μέρος στη συλλογή/EP της Freestyle Productions (μαζί με άλλα συγκροτήματα αλλά και MCs), το R.E.A.L. Εκεί έγινε η πρώτη συνεργασία μεταξύ Αδιάφθορων και Active Member, συνεργασία που θα τελείωνε το 1994, αφού πρώτα είχαν ετοιμάσει το κομμάτι το «Hip-Hop δε Σταματά» για μια ακόμα συλλογή της Freestyle (LP αυτή τη φορα), το Freestyle Collection Vol. 1, στο οποίο συμμετείχαν και οι Razastarr, οι ΝΕΒΜΑ και οι SoulBro.

R-3667155-1339540628-7429.jpeg

Και κάπως έτσι, με την αποχώρησή τους απ’ την FP, έρχετε το τέλος των Αδιάφθορων και η γέννηση των Ημισκουμπρίων. Fast forward στο 1997 και τα Ημίζ έχουν στην πλάτη τους ήδη τον πρώτο τους χρυσό δίσκο αλλά και τον πρώτο τους πλατινένιο (πωλήσεις που οι Active Member δεν μπόρεσαν να κάνουν ποτέ).

Απ’ την άλλη ο Foxmoor έχει περιχαρακωθεί απ’ τη φάση, και έχει δώσει το όνομα Low Bap στη μουσική που κάνει. Αυτή την κίνηση τα Ημισκούμπρια σε συνέντευξή τους το 2004 την κατέκριναν, λέγοντας πως ο Foxmoor απλά ήθελε να είναι κάπου πρώτος και αρχηγός, και επειδή αυτό πλέον δεν ήταν εφικτό στο hip-hop (cause they were fucking outselling him as fuck), έφτιαξε τη δική του φάση με blackjack και hookers.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο ζουμί. Diss!

Ξεκινάμε με τους Active Member. 1996 και Παράσταση Σιωπής:

Τα Ημίζ δεν το αφήνουν να πέσει κάτω. Στο Ο Δίσκος που Διαφημίζετε του 1997 (Μάιο) σκάει «Η Γάτα της Σκεπής», dissάκι φουλ έξυπνο και χιουμοριστικό:

Ακολουθούμενο με diss απ’ τον Imiz Biz affiliate Dr. Dreez, το «Χωριό που Φαίνεται».

Με λίγα λόγια η κόντρα πήγαινε ως εξής:

Οι Active Member θεωρούσαν πως τα Ημίζ είναι πουλημένοι και θυσίασαν το hip-hop στο βωμό του χρήματος και της δόξας και τα Ημίζ θεωρούσαν τον Foxmoor νταβά που θέλει να ελέγχει τη φάση. Όμως τι? Τελείωσε η κόντρα εκεί?

Η απάντηση είναι προφανώς και όχι.

Την ίδια χρονιά (μετά το Σεπτέμβρη του 1997 για όσους έχουν χαθεί) σκάει ύπουλο και βρώμικο diss του Μυτακίδη, μέσω των Βαβυλώνα.

Και θα μου πεις «μα είσαι μαλάκας, αυτό που είναι diss?». Αχεμ…

«Με τρόμο δια μέσου τα ψάρια που τα πας
βρωμάς ρε σιχαμένε βρωμάς μη τ’ ακουμπάς
σαπίσαν τα κεφάλια μα μείναν τα κορμιά
το τέρας τι θα φάει θα πάθουμε ζημιά
Δεν ξέρουμε τι λέμε μα αυτή είναι η νέα μόδα
φλωράκια όλο φωνές το άκουσα και το ‘δα
θέλω να μείνω εξαίρεση αδέρφια στον κανόνα
νεογέννητο βλαστάρι δικό σου Βαβυλώνα»

Με τρόμο (Terror X Crew), δια μέσου (Goin’ Through), τα ψάρια (Ημισκούμπρια). All around diss αναφερόμενο στη συνεργασία των 3ων σχημάτων στην «Πτώση». Ακόμα να σε πείσω?

«Θα φτιάξω μια όμορφη αρχή και πιο μετά στη μέση
θα έχει σουρεαλισμό μπορεί και να σ’ αρέσει
και μια καλή συμμετοχή μεγάλου τραγουδιάρη
να δω βινύλιο χρυσό και εγώ ρε που να πάρει»

Τα Ημίζ είχαν ήδη χρυσό δίσκο με τη συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά. Και σουρεάλ χιουμοριστικό περιεχόμενο. Yup that’s a fucking diss alright. Το 2000 στο «1 για τα Πρίμα, 2 για τα Μπάσα» υπάρχουν αρκετοί στίχοι του Μεντζέλου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν diss στον Foxmoor:

«Μπούλη ρούφα τ’ αυγά σου,
δεν πιάνει ο τσαμπουκάς με τα λεφτά του μπαμπά σου
dissing στο Μεντζέλο, brother please!
με προστατεύουν χιλιάδες MCs,
στην πλάτη μου πατώντας θέλεις να γίνεις rich,
μα το ‘πε ο Willie D let a bitch be a bitch»

Και γενικά όλο το κουπλέ απο εκεί και πέρα κατηγορεί τους Active Member πως πληρώνουν μουσικριτικούς (απ’ το Γλυψίφωνο/Δίφωνο π.χ.) για να έχουν διθυραμβικές κριτικές. Αυτό ήταν και το τελευταίο diss της κόντρας που κάπως έτσι ξεκίνησε να σβήνει. Σίγουρα τα πράγματα μεταξύ τους δεν ήταν ιδανικά, αλλά τουλάχιστον είχαν ηρεμήσει.

Οι δυο πλευρές squashαραν επίσημα το beef κάτι αιώνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το Δεκέμβρη του 2013 σε ένα διήμερο DJ set στο ΧΥΤΗΡΙΟ…

653649

Αυτό λοιπόν ήταν το πρώτο κεφάλαιο των κοντρών του Ελληνικού hip-hop. Το επόμενο σκάει στα κοντά (αν είστε καλά παιδιά και κάνετε και κανένα like στο facebook που έχει κάνει μόνο το 1/10 των αναγνωστών μας).

Γι αυτό μην ξηγιέστε αλμυρό φυστίκι, like να γίνουμε πολλοί και στο FB!