Ετικέτες

Αλόχα για μία ακόμη φορά από την creepy πλευρά του Νάνου (χέλο φρομ δε κρίπι σάααααιντ – συγγνώμη). Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για video games. *Record Scratch* Ώπα, τι video games κοπελιά; Εσύ γράφεις για φρίκες και ξαντεριάσματα, τι το τρομακτικό έχουν τα video games? Λοιπόν, λοιπόν, θα σας λύσω τις απορίες (και στους τρεις που με διαβάζετε).

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που τους αρέσουν τα video games και οι ΨΕΥΤΕΣ που λένε πως είναι για παιδιά και άλλες τέτοιες χιπστεριές. ΣΑΣ ΕΞΟΡΙΖΩ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ! Νταξ, υπάρχουν κι αυτοί που απλά δεν έχουν παίξει ποτέ, η γιαγιά μου πχ. Αν δεν είστε υποκριτές ή η γιαγιά μου, ελπίζω να διαβάζετε τα reviews και τα top 10 του  (εγώ είμαι τεμπέλα και κάνω top 5). Πόσο πολύ όμως σας αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια; Μπορείτε να ισχυρισθείτε πως σας αρέσουν μέχρι θανάτου; Γιατί πολλοί μπορούν μπορούσαν. It’s all fun and games until someone loses an eye, λέμε στο χωριό μου. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 περιπτώσεις ανθρώπων που έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσης…

Berzerk

Το Berzerk είναι ένα shooter arcade που κυκλοφόρησε το 1980 από την Stern Electronics για την κονσόλα Atari και ήταν ευρέως διαδεδομένο στα «ουφάδικα» της εποχής (σας ορκίζομαι δεν τα έχω προλάβει). Ο παίκτης χειρίζεται ένα μικρό πράσινο ανθρωπάκι και κινείται μέσα σε έναν απλό λαβύρινθο σκοτώνοντας ρομποτάκια. Τι μπορεί να πάει λάθος;

Image result for berzerk game

Στις 3 Απριλίου του 1982, ο 18χρονος Peter Bukowski από το Illinois πήγε στο Friar Tuck’s Game Room, ένα arcade κοντά στο σπίτι του, για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι, το Berzerk. Έπαιζε για αρκετή ώρα προσπαθώντας να περάσει τα high score των υπολοίπων παικτών. Και τα κατάφερε. Έβαλε τα αρχικά του στην οθόνη των scores. Στη συνέχεια έκανε λίγα βήματα απομακρυνόμενος από την κονσόλα και πέθανε επί τόπου. Η νεκροψία έδειξε πως ο φαινομενικά υγιέστατος νεαρός έπασχε από χρόνιο πρόβλημα στην καρδιά που δεν είχε διαγνωστεί ποτέ. Το άγχος του να κάνει καλύτερο score του προκάλεσε ταχυπαλμία και έπαθε ανακοπή. Παρά την λογική εξήγηση, άρχισαν να εξαπλώνονται φήμες πως το Berzerk είναι σατανικό or whatever και σε σκοτώνει, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ζητούν την απόσυρσή του, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Halo 3

Το Halo 3 κυκλοφόρησε το 2007 από την Bungie για την κονσόλα Xbox 360 και είναι βιντεοπαιχνίδι βολών πρώτου προσώπου, που είναι η lame μετάφραση του first person shooter. To Halo διαδραματίζεται στο έτος 2552, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο με μία εξωγήινη φυλή, τους Covenant. Ο παίκτης χειρίζεται τον Master Chief ή αλλιώς John-117, ο οποίος είναι ο τελευταίος μίας σειράς βιονικών στρατιωτών και πολεμάει κατά των Covenant.

Halo 3 final boxshot.JPG

Στις 20 Οκτωβρίου του 2007 ο 16χρονος Daniel Petric από το Ohio, πυροβόλησε τους γονείς του στο δόξα πατρί, σκοτώνοντας την μητέρα του ακαριαία. Γιατί όμως και τι σχέση έχει με το δημοφιλές παιχνίδι; Ο Daniel πέρναγε τις περισσότερες ώρες της ημέρας του παίζοντας Halo 3, το οποίο είχε αγοράσει κρυφά από τους γονείς του οι οποίοι το θεωρούσαν βίαιο και δεν του είχαν επιτρέψει να το αποκτήσει. Όπως ήταν φυσικό τον έπιασαν και προκειμένου να τον τιμωρήσουν του πήραν το cd του παιχνιδιού. Το πρόβλημα είναι πως αντί να το σπάσουν ή να το πετάξουν ή δεν ξέρω τι άλλο, το τοποθέτησαν στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού, δίπλα στο όπλο που είχαν για λόγους ασφαλείας. Ο Daniel  κατάφερε να το ανοίξει για να πάρει το παιχνίδι πίσω και αποφάσισε να πάρει και το όπλο. Στη συνέχεια πήγε στο σαλόνι όπου βρισκόντουσαν οι γονείς του και τους είπε να κλείσουν τα μάτια, γιατί είχε μια έκπληξη γι’ αυτούς… Η μητέρα του εξέπνευσε επιτόπου, ενώ ο πατέρας του επέζησε, για να μάθει πως ο γιος του είχε ισχυριστεί πως εκείνος σκότωσε την γυναίκα του και στη συνέχεια πήγε να αυτοκτονήσει. Ο Daniel καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

World Of Warcraft

Το World of Warcraft (ή αλλιώς WoW) είναι MMORPG που σχεδιάστηκε από την Blizzard Entertainment και κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου του 2004. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές MMORPG σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, έχοντας περισσότερους από 12 εκατομμύρια συνδρομητές.  Διαδραματίζεται στο σύμπαν μεσαιωνικής φαντασίας του Warcraft, το Azeroth και ο παίκτης καλείται να επιλέξει χαρακτήρα ο οποίος θα ανήκει σε μία από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις (τα λεγόμενα factions), την Horde ή την Αlliance.

Image result for world of warcraft

Οι περισσότεροι συνδρομητές του WoW παίζουν φανατικά και αφιερώνουν πολλές ώρες στο παιχνίδι καθώς απαιτεί στρατηγική σκέψη και συγκέντρωση. Ποια είναι όμως τα όρια του εθισμού; Ο 13χρονος Xao Ye από την Κίνα έπαιζε τόσο συχνά που δεν μπορούσε να κρατηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το αγαπημένο του video game. Όσο και αν προσπάθησαν οι γονείς του να τον βοηθήσουν εκείνος τους έλεγε πως δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει τον εαυτό του και πως είχε χάσει κάθε ελπίδα. Ο εθισμός του είχε τραγικό αντίκτυπο στη ζωή του καθώς περνούσε ολόκληρες ημέρες σε internet cafe, συνήθως χωρίς καν να τρώει (δεν ξέρω πόσο προσπάθησαν οι γονείς του να τον βοηθήσουν, ποιος αφήνει ένα 13χρονο εκτός σπιτιού για μέρες;) . Ο Xao αποφάσισε πως δεν μπορούσε να αντέξει άλλο και πήδηξε από τον 24ο όροφο ενός κτηρίου, πεθαίνοντας επιτόπου (προφανώς). Άφησε πίσω του ένα τρομακτικό σημείωμα, γραμμένο ουσιαστικά όχι από τον ίδιο αλλά από τον χαρακτήρα του στο παιχνίδι.

Starcraft

Το Starcraft είναι ένα παιχνίδι στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας της Blizzard Entertainment που κυκλοφόρησε το 1998. Διαδραματίζεται στις αρχές του 26ου αιώνα και παρακολουθεί την μάχη τεσσάρων φυλών, των Terrans, των Zerg, των Protoss και των Xel’Naga  για γαλαξιακή κυριαρχία.

Related image

Ο Lee Seung Seop από τη Νότια Κορέα πήγε σε ένα internet cafe για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι το Starcraft, στις 3 Αυγούστου του 2005. Το παιχνίδι του διήρκεσε 50 ώρες, κατά τις οποίες δεν έφαγε και δεν ήπιε τίποτα. Στις 5 Αυγούστου, ένας φίλος του τον βρήκε στο cafe και τον έβαλε να υποσχεθεί πως θα γυρίσει στο σπίτι του. Με το που σηκώθηκε όμως κατέρρευσε επιτόπου.  Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από εξάντληση και αφυδάτωση. Σύμφωνα με τους κοντινούς του ανθρώπους, ο Lee ήταν εθισμένος στο Starcraft σε τέτοιο βαθμό που είχε καταστρέψει την κοινωνική του ζωή και είχε απολυθεί από τη δουλειά του καθώς αργούσε συνέχεια να πάει επειδή έπαιζε όλο το βράδυ. Η τραγική αυτή ιστορία έγινε γνωστή παγκοσμίως και ήταν ο λόγος που ο εθισμός στα video games έλαβε την προσοχή που έπρεπε στη Νότια Κορέα.

(Σημείωση: Στην έρευνά μου για να γράψω το άρθρο συνάντησα πολλά περιστατικά – περισσότερα απ’ όσα θα ήθελα – ανθρώπων που πέθαναν από εξάντληση επειδή έπαιζαν για ώρες μέρες και εβδομάδες, ωστόσο, για να μην γράφω το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά επέλεξα να αναφέρω μόνο αυτό.)

Legend of Mir III

Το Legend of Mir είναι ένα MMORPG βασισμένο σε έναν αρχαίο ανατολίτικο κόσμο όπου μεγάλοι πολεμιστές, σκοτεινοί μάγοι και ισχυροί ταοϊστές (?) παλεύουν για να απαλλαγούν από τα πλάσματα που κυριαρχούν στις τεράστιες εκτάσεις του Mir. Στο Legend of Mir μπορείς να είσαι ισχυρός πολεμιστής και να αναπτύξεις την ικανότητά σου στη μάχη, ένας μάγος με τη δύναμη να κάψεις όλη τη γη ή ένας ταοϊστής εμπλουτισμένος με εσωτερικές πνευματικές δυνάμεις.

Image result for Legend of Mir III

Τον Μάρτιο του 2005 ο Qiu Chengwei, 41 ετών από την Κίνα, απέκτησε στο παιχνίδι ένα πολύ σπάνιο και δυνατό όπλο, το Dragon Saber. Κάποια στιγμή το δάνεισε στον φίλο του, Zhu Caoyuan, για να το δοκιμάσει. Ο 26χρονος Zhu όμως το είδε ως ευκαιρία για εύκολο χρήμα και πούλησε το Dragon Saber σε έναν άλλο παίκτη για 871$. Αληθινά λεφτά, όχι στο παιχνίδι (ΓΙΑΤΙ να ξοδέψεις τόσα λεφτά για ένα online όπλο?). Ο Qiu εξοργίστηκε όταν το έμαθε και πήγε στο αστυνομικό τμήμα της Shanghai προκειμένου να καταγγείλει την κλοπή, μόνο για να μάθει πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, καθώς δεν υπήρχε νόμος που να προστατεύει την ιδιοκτησία σε online παιχνίδια. Αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση, διέρρηξε το σπίτι του Zhu, την ώρα που αυτός κοιμόταν. Όταν τον αντιλήφθηκε του είπε πως θα του δώσει τα χρήματα από την συναλλαγή αλλά ο Qiu δεν ενδιαφερόταν για τα λεφτά πλέον. Μαχαίρωσε τον Zhu μέχρι θανάτου και δύο ώρες αργότερα παραδόθηκε στις αρχές. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά επειδή η θανατική ποινή δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτό σημαίνει πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή…

Αυτά λοιπόν και για σήμερα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα περιστατικά (όπως ο πατέρας που σκότωσε την κόρη του επειδή έβγαλε κατά λάθος το xbox από την πρίζα) που θα μου έπαιρνε δέκα άρθρα να αναλύσω.  Μέχρι την επόμενη φορά, προσπαθήστε να μην πεθάνετε μέσα σε κάποιο internet cafe και να μην σκοτώσετε τους συμπαίκτες σας πάνω στα νεύρα σας.

Image result for game over

Advertisements