Ετικέτες

,

Ξέρω, ξέρω. Ο υπότιτλος του άρθρου (Η Τέχνη της Κλοπής μπλά μπλα) είναι pretentious bullshit. Αλλά είμαι κουλτουλούγκρα, το σκέφτηκα, μάρεζε, το κράτησα. Απλά.

Πριν 2 και κάτι χρόνια (ματημπαναΐα, πως περνάνε έτσι τα χρόνια) είχα κάνει αυτό εδώ το αφιερωματάκι σχετικά με τα στεγνά δαγκώματα των Ελλήνων MCs ανά τα χρόνια, και για να μπεις καλύτερα στο ζουμί και του σημερινού αφιερώματος, καλύτερα να το διαβάσεις. Κυριώς γιατί θα μπω κατευθείαν στο ψητό των bites. Δε θα το λυπηθώ.

Το έναυσμα για το σημερινό αφιέρωμα? Άκουγα για πρώτη φορά ίσως και μετά από 10 χρόνια το 6 Feet Under των Gravediggaz και μου έσκασε πως ο Καταχθόνιος έχει φάει το flow του Poetic απ’ τους πρώτους στίχους στο Zig Zag Chamber.

«I’m comin’ in black and runnin’ the track, I dare you to overreact
I’m placin’ the mic stand into my right hand diggin’ a hole in yo’ back»

Στο κομμάτι του με τους Gloomy Ritual, «Σου Είναι Κακό«:

«Βαλ’ τα πικάπ, να παίξει το τρακ, ν’ αρχίσω να κάνω το ραπ
φοράω τα Nike και πιάνω το mic και μπαίνω και χώνω στο τρακ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που ο (αξιαγάπητος κατά τα άλλα) Κάτα (τα άλλα?) δαγκώνει κάτι.

Άκου το κουπλέ του Method Man από αυτό μια, και πες μου αν σου θυμίζει κάποιο φλόου το Κάτα:

 

 

 

 

 

 

 

 

Όχι?

Είσαι σίγουρος?

Για τσέκαρε μια:

 

 

 

 

 

 

Τώρα?

Πάλι όχι?

Πάμε μια δίπλα δίπλα:

 

 

 

 

 

 

Με νιώθεις τώρα?

Βέβαια οκ, δεν είναι και ο μόνος έλληνας MC που δάγκωσε φλόου (και δεν αναφέραμε στο Volume 1).

Και κοιτάω τον κύριο Μάνι όταν το λέω αυτό:

 

 

 

Μα νόμιζα ο Lamar ήταν εχθρός του. Περίεργα πράματα.

Ακόμα ένας έλληνας καλλιτέχνης με μεγάλο όνομα και χρόνια καριέρας στις πλάτες του δεν αντιστάθηκε στο δάγκωμα. Μιλάω για τον Ευθήμη και το «Φυλακή«. Που βρήκε να δαγκώσει το σκύλο DMX και το «Who We Be«.

Εκτός από flow βέβαια (για τα οποία μπορούμε να μιλάμε για πάντα tbh), υπάρχουν και δαγκώματα τίτλων. Όπως ο Νίβος που στα 90s την είχε δει λίγο το εξώγαμο το Guru με τον Ιέρωτα τον Δαμαγιανό (Jeru the Damaja για όσους δεν ακόυνε Ημίζ) και είχε κάνει το κομμάτι «Με το Σπρέι του Μυαλού μου». Φυσικά ο Jeru είχε ήδη κάνει κομμάτι με τίτλο «My Mind Spray». Ή όπως «Τα Χρόνια του 9» των Active Member και το «Years of the Nine» του Professor X (των X Clan).

Κάτι που δεν είχα αγγίξει στο πρώτο αφιέρωμα ήταν τα δαγκώματα video clip. Και αν και υπάρχουν αρκετά ελληνικά με παρόμοια αισθητική με ξένα, υπάρχει και το τελείως δαγκωμένο «Αρκετά για να Μαθαίνεις» των Άλφα Γάμα:

 

 

Και το «Puppet Master» των Soul Assasins:

 

Και από εξώφυλλα ρωτάς? Κοίτα, δεν ξέρω αν μπορείς να το πεις ακριβώς δάγκωμα, αλλά θα αφήσω αυτό εδώ για καλό και για κακό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, ένα καταπληκτικό δάγκωμα, είναι το original logo της Capital Music. Παρμένο αυτούσια από το σήμα της Marlboro Classics (όχι τα τσιγάρα).

CM

Απλά γελάω.

Αυτά λοιπόν είναι μερικά ακόμα δείγματα bite a la grec. Πριν βιαστείτε να κράξετε, δεν θεωρώ απαραίτητα το bite σαν το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς, γιατί άμα γίνει με τρόπο γαμάει (π.χ. αν γίνεισαν φόρος τιμής). Μέχρι την επόμενη φορά…

Το νου!