Ετικέτες

, , ,

Κυρίες και κύριοι…

Καλησπέρα.

Όταν πρωτοξεκίνησα αυτή τη στήλη πίσω στις πρώτες μέρες ζωής του Νάνου (ένα βροχερό απόγευμα τον Σεπτέμβρη του 2015) κατέληξα πως το ιδανικό σημείο έναρξής της ήταν το 1999. Άλλωστε το 1999 είναι η πρώτη πραγματικά γεμάτη από κυκλοφορίες χρονιά του ελληνικού hip-hop και κατά συνέπεια η πρώτη που μια λίστα με 7 CD δε θα ήταν άνιση ως προς το περιεχόμενό της.

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία 4 χρόνια πάντα σκεφτόμουν πως έπρεπε να γυρίσω πίσω και να καλύψω το κενό των πρώτων ημερών που άφησα, ε, και σήμερα ήρθε η ώρα να το κάνω. Το χρονικό πλαίσιο είναι από το 1993 που βγήκαν οι πρώτες 3 αμιγώς hip-hop κυκλοφορίες της χώρας (Διαμαρτυρία, Σκληροί Καιροί, R.E.A.L.) μέχρι και την τελευταία χρονιά που δεν έχω καλύψει στις λίστες μου (1998).

Αφού λοιπόν βγάλαμε από τη μέση τα eligibility κριτήρια, ας προχωρήσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στα honorable και εν συνεχεία στη λίστα:


Honorable mentions: FF.C – Η Απειλή, Dr. Dreez – Αμφιθυμία, Ημισκούμπρια – 30 Χρόνια Επιτυχίες, Active Member – Από τον Τόπο της Φυγής.


7. Ζωντανοί Νεκροί – ΖΝ Εντολές/Στη Χώρα των Καλύτερων MCs (1997)

Το ΖΝ Εντολές ήταν απλά ένα ορεκτικό πριν απ’ το κυρίως γεύμα του Πρώτου Τόμου.

Οι ανώριμοι κάγκουρες που κάποιοι αγαπάμε και άλλοι αγαπάνε να μισούνε κάνουνε το ντεμπούτο τους με το EP να κυκλοφορεί απ’ την ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και την FM Records και να είναι ουσιαστικά οι εισαγωγικές εξετάσεις στη ΖΝ σχολή.

Το ξεχωριστό του EP είναι πως τα δυο ίσως καλύτερα του κομμάτια («Στη Χώρα των Καλύτερων MCs» και «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών») δε συμπεριλαμβάνονται σε καμία τυπωμένη (σε CD) εκδοχή του Πρώτου Τόμου.

Καλύτερα τραγούδια: «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών», «Στη Χώρα των Καλύτερων MCs», «ΖΝ Εντολές».

6. Xray & Prohja – Umicah (1998)

Umicah ή αλλιώς «utopic state of mind with the mic in my hand».

Η Umicah ήταν συνεργασία του Νικήτα και των Prohja, ενός low bap συγκροτήματος σχετικά άγνωστου σήμερα. Παρ’ όλα αυτά μη νομίζεις πως ο δίσκος δεν έχει παντού πάνω του τα δατυλικά αποτυπώματα του Foxmoor, μιας και ο Μυτακίδης γράφει στίχους, κάνει φωνητικά, κλέβει beats και φυσικά ραπάρει.

Το τελευταίο track του δίσκου διαρκεί 13 λεπτά, αλλά μη φοβού, δεν είναι ένα τραγούδι! Περιλαμβάνει το «Radicalistic Freestyle», κομμάτι στα αγγλικά που ηχογραφήθηκε το 1993, καθώς και demo τραγούδια από 3 συγκροτήματα της Freestyle Productions, τους Ακρίτες, τους Sidarta (μέλος των οποίων ήταν ο Ζανής των Master Tempo) και τους Κακά Μαντάτα (μέλη των οποίων ήταν ο Totem και ο Killah P).

Καλύτερα τραγούδια: «Μάσκα», «Ασ’ τους Εκεί Περνάνε Ωραία», «Άστεγη Μπαλάντα».

5. Βαβυλώνα – Αρχή επί Τέλους (1997)

1995. Κάπου στην Αθήνα έχει σχηματιστεί οι Quark Breakers, ένα συγκρότημα αποτελούμενο από 3 μέλη. Τους DJ Marble, DJM 4.18 και Da Prince. Οι τρεις τους τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς ηχογράφησαν ένα remix του «Άκου Μάνα» των Active Member ενώ λίγους μήνες αργότερα ηχογράφησαν το κομμάτι «Ναρκωτικά=Θάνατος».

Κάποια στιγμή λοιπόν στις αρχές του 1997, μετά από μια συναυλία των Active Member στην οποία είχαν παρευρεθεί σύσσωμοι οι Quark Breakers ο Foxmoor κάλεσε τον DJM 4.18 (Παράφρων) στο τηλέφωνο του σπιτιού του. Κάπως έτσι οι Quark Breakers ενημερώθηκαν πως οι Active Member τους θέλουν για ένα νέο σχήμα που φτιάχνουν, τους Βαβυλώνα, και αναλάμβαναν παραγωγή και στίχους για το δίσκο τους που θα κυκλοφορούσε το Σεπτέμβρη απ’ τη Minos-EMI!

Ο δίσκος έμελε να γίνει το καλύτερο μη-Active Member Low Bap album ever… Όχι και άσχημα για ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε από παιδιά που στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζονταν καν μεταξύ τους μέχρι και λίγους μήνες πριν.

Καλύτερα τραγούδια: «Πείραμα/Τερατογέννεση», «Η Φυλή της Φωτιάς», «Παράφρων», «Βέβηλος».

4. Ημισκούμπρια – Ο Δίσκος που Διαφημίζετε (1997)

Ένα κοριτσάκι στο βυθό με το χταπόδ…

Ένα μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, 30 Χρόνια Επιτυχίες (που έγινε και χρυσός), τα Ημισκούμπρια βγάζουν την καλύτερή τους κυκλοφορία σε CD, κασσέτα και βινύλιο μέσα απ’ την FM Records (και εγένετο πλατίνα!).

Στην tracklist του δίσκου συναντάμε κομμάτια όπως το «Je Suis Bossu» (με τη συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά), το έπος «Εγγόνι Vs. Γιαγιά», την γνωστή «Ντισκοτέκ» που είναι και μια απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Ημίζ μέχρι και σήμερα, το «Ο Διάβολος Κατέβηκε», «Ο Κύρης του Σπιτιού» καθώς και την «Γάτα της Σκεπής» που είναι και ένα απ’ τα πρώτα diss της φάσης.

Καλύτερα τραγούδια: «Ο Κύρης του Σπιτιού», «Εγγόνι Vs. Γιαγιά», «Ο Διάβολος Κατέβηκε», «Je Suis Bossu».

3. Ζωντανοί Νεκροί – Πρώτος Τόμος (1998)

Ααααααααχ, το Πρώτο Έτος της ΖΝ σχολής!

Ανώριμοι εφηβοι κάγκουρες που μιλάνε για βία, μπάφους, αλητείες και μουνιά. Η φόρμουλα είναι γνωστή και χιλιοφορεμένη, αλλά τότε δεν το είχε ξανακάνει κανείς στην Ελλάδα (τουλάχιστον σε ραπ πλαίσια). Δίσκος classic, δίσκος που ξεκίνησε για τα καλά το ΖΝ φαινόμενο (αν και το γιγαντώθηκε αργότερα με το Ρίμα για Χρήμα και το Μεγάλος Ήρωας) και που φυσικά δέχθηκε μεγάλη κριτική αλλά και λογοκρισία, μιας και απ’ την πρώτη έντυπη έκδοση του δίσκου στη δεύτερη αφαιρέθηκαν όπως το «Π.Ρ.Ε.Ζ.Α.» και το «Αν Όλα τα Παιδιά» λόγω της σχετικής με τα ναρκωτικά θεματολογίας τους.

Ο Πρώτος Τόμος το 2006 κυκλοφόρισε σε 100 περιορισμένα και αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου. Το βινύλιο περιλαμβάνει όχι μόνο τα original κομμένα κομμάτια της πρώτης έκδοσης, αλλά και αρκετά κομμάτια απ’ το ΖΝ Εντολές (και είναι προφανώς η superior έκδοση και επίσης πανάκριβη).

Καλύτερα τραγούδια: «ΖΝ Εντολές», «Το Έντεχνο του Δρόμου Στυλ», «Το Rap μου Είναι Πρόκληση», «Καρδιά από Πέτρα».

2. Active Member – Μύθοι του Βάλτου (1998)

Στη δεύτερη θέση της λίστας έχουμε τον καλύτερο Low Bap δίσκο που βγήκε ποτέ.

Οι Μύθοι του Βάλτου είναι ένα album με μερικά απ’ τα πιο γνωστά και επιτυχημένα κομμάτια των Active Member («Μύθοι του Βάλτου», «Ο Αδιάφορος», «Νύχτωσε Απόψε Νωρίς», «Κοσμογωνιά» κ.α.) και μια γαμάτη dark ατμόσφαιρα, την οποία πετυχαίνει με τις στιχάρες του και τις beatάρες (όχι απαραίτητα δίκες του ή της κλίκας του αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλα άρθρα).

Πραγματικά το peak και της καλλιτεχνικής αλλά και της εμπορικής πορείας των Active Member οι Μύθοι το Βάλτου παραμένουν δισκάρα ακόμα και 21 χρόνια αργότερα.

Καλύτερα τραγούδια: «Μύθοι του Βάλτου», «Ο Αδιάφορος», «Εγώ Φταίω», «Νύχτωσε Απόψε Νωρίς», «Η Μελωδία της Παρακμής».

1. Terror X Crew – Η Πόλις Εάλω (1997)

Boom-boom booyaka boom!

Στη πρώτη θέση ένας όχι απλά απ’ τους καλύτερους αλλά και απ’ τους πιο iconic hip-hop δίσκους που κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα.

Το «Η Πόλις Εάλω» ήταν ο πρώτος δίσκος των Terror X Crew αλλά και της ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ που κυκλοφόρησε μέσω της FM Records, ξεκινώντας έτσι μια θρυλική συνεργασία που θα κράταγε για μια ολόκληρη δεκαετία. Θεματολογικά οι TXC βρίσκονται σε μια ελαφρώς πιο ήρεμη κατάσταση απ’ ότι στο ομώνυμό τους EP αν και έχουν περισσότερο battle στοιχείο στα ραπς τους (οξύμωρο), ενώ μουσικά α) οι επιρροές από Βρετανικά συγκροτήματα όπως οι Hijack και οι II Tone Committee ήταν λιγότερο φανερές και β) ο DJ ALX ήταν ήδη ο καλύτερος παραγωγός στη χώρα και έβγαζε αβέρτα classic instrumentals (I❤«Ο DJ ALX στον Τεκέ»).

Ο δίσκος έγινε χρυσός και έβγαλε video clips όπως το «Ο Έλληνας που Έχεις Συνηθήσει» και το «Hip-Hop Hooligan»).

Καλύτερα τραγούδια: «Ο Έλληνας που Έχεις Συνηθήσει», «Hip-Hop Hooligan», «Η Εκδίκηση του Αληθινού», «Κάντε Χώρο», «Δε με Σταματάς».