7 CDs για ν’ Ακούς #1: 1999

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
Αποφάσισα να φτιάξω μια νέα σειρά άρθρων, όπου στο καθένα θα υπάρχει μια λίστα για κάθε χρόνο απ’ το 1999 και μετά. Κάθε λίστα θα είναι αποτελούμενη από τα 7 (κατά τη γνώμη μου) κάλυτερα CD ελληνικού hip-hop ανά έτος κυκλοφορίας.

Οπότε στο θέμα μας…

7. Deadlock – Τέλος Υπανθρώπων: Η Γένεσις
Τέλος Υπανθρώπων - Η ΓένεσιςΚαιρό μετά την αποχώρησή του απ’ τους Active Member, ο Real D μαζί με τον Αιρετικό, τον Genuine, τον Ντέμη και τον DJ Noiz δημιουργήσαν τον Νοέμβρη του 1997 το συγκρότημα Deadlock. To καλοκαίρι του 1999 κυκλοφορούν το πρώτο τους LP μέσω της Polydor, ένα LP με έντονο κοινωνικοπολιτικό στίχο και επιθετικές παραγωγές, πολλές φορές συνοδευόμενες από ηλεκτρικές κιθάρες («Αστυνομία Σκέψης (Remix – Braindead)»). To Nu Metal ύφος θα είναι πιο έντονο στη επόμενη κυκλοφορία των Deadlock, 4 χρόνια αργότερα.

6. B.D. Foxmoor – Στη Χάση και στη Φέξη
Στη Χάση και στη ΦέξηΟ πρώτος σόλος δίσκος του B.D. Foxmoor μετά το «I am Still an Active Member» του 1994, συνεχίζει να ακολουθεί τα γνωστά low bap μονοπάτια των Active Member δίσκων, με μόνη συμμετοχή εκτός των στενών συνεργατών του (Xray, Sadahzinia) να είναι ο Σωκράτης Μάλαμας. Ίσως το πιο γνωστό (και αγαπημένο) κομμάτι του δίσκου να είναι οι «Δανεικές Προσευχές», που άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και σαν single/promo του δίσκου την ίδια χρονιά.

5. Βαβυλώνα – Το Κουαρτέτο των Στοιχείων
Το Κουαρτέτο των ΣτοιχειώνΤο «Κουαρτέτο» είναι ο δεύτερος δίσκος των Βαβυλώνα και ο τελευταίος με την αρχική σύνθεση του γκρουπ. Τον στιχουργικό και παραγωγικό τομέα επιμελείται όπως και στο «Αρχή επί Τέλους» ο B.D. Foxmoor, ενώ την πληθώρα των ραπς αναλαμβάνουν οι Βέβηλος και Παράφρων. Καλύτερα κομμάτια: «Πολισμανία», «Αλήτης στη Χώρα των Θαυμάτων», «Δωμάτιο με Θέα».

4. Παρεμβολές – Εν Όψει
Εν ΌψειΗ μοναδική κυκλοφορία των «Παρεμβολών» έθεσε τον πήχη ψηλά για όλα τα μελλοντικά δίδυμα της ελληνικής ραπ (ο Μικρός Κλέφτης μάλιστα έχει δηλώσει πως όταν ξεκίναγε τους Άλυτους Γρίφους με τον 3D είχαν σαν όνειρο να ξεπεράσουν τις Παρεμβολές).
Οι συμμετοχές του δίσκου είναι απόλυτα ταιριαστές με το ύφος του (Ρυθμοδαμαστής, Τάκι Τσαν, Λ.Ο.Σ.) ενώ τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι: «ΟΥΣ!», «Για Όλα τα Κακά Παιδιά», «Δουλειές με Μπογές».

3. Ημισκούμπρια – 2030
2030Τα Ημίζ είναι ίσως το πιο επιτυχημένο εμπορικά Hip-Hop συγκρότημα της Ελλάδας. Και στον τέταρτο τους δίσκο λοιπόν, διατηρούν το ιδιαίτερο χιουμοριστικό/σατιρικό στυλ που τους έκανε γνωστούς πανελληνίως, κάνουν επιτυχίες («Νωρίς», Η Πεντάμορφη και ο Αστέρας», «Καταδότες»), βάζουν τον Ρέμο να ραπάρει («2000+») και θέτουν τις βάσεις για τη μελλοντική δημιουργία της La KLiKARiA («1979-1999»). Και όλα αυτά μέσα σε 20 κομμάτια…

2. Terror X Crew – Η Γεύση του Μένους
Η Γεύση του ΜένουςTerror X Crew.
Ένα απ’ τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα. Όχι απλά για το hip-hop, αλλά γενικά για τη μουσική σκηνή. Η «Γεύση του Μένους» βρίσκει τους Αρτέμη/Ευθύμη σε τρομερή φόρμα (καθώς και τον DJ ALX να πειραματίζεται με ηλεκτρονικά beats), και περιλαμβάνει μερικά απ’ τα καλύτερά τους κομμάτια («Γεύση του Μένους», «Κομπόστα», «Ατσάλινος Δαίμονας», «Ω, ναι»).
Να σημειωθεί επίσης πως ο δίσκος έγινε χρύσός!

1. Τάκι Τσαν – Ρίμα για Χρήμα
Ρίμα για ΧρήμαΟ αγαπημένος μου ελληνικός δίσκος ever. Συμμετοχές απ’ τα άλλα μέλη των Ζήτα Νι, ο Τάκης ωμός στους στίχους και στα flows του μας χαρίζει μερικά απ’ τα κλασσικότερα κομμάτια της ελληνικής σκηνής. Περισσότερα για το «Ρίμα για Χρήμα» από εμένα εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “7 CDs για ν’ Ακούς #1: 1999

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο... ΜΠΟΡΕΙΣ.